
Yuzu kameň – matcha ganache – posýpka zo sóje a čierneho sezamu – bobuľové ovocie. To je výzva Michala Konráda, ktorú si v rámci série Kuchyňa robí človeka pre vás, čitateľov, pripravil. Že vám yuzu aj matcha znejú trochu exoticky? Netreba sa báť, sú to suroviny, ktoré sa dnes už bežne dostávajú do našich kuchýň. A postup prípravy jednotlivých komponentov nie je zložitý. S chuťou do toho.
YUZU ZMRZLINA A POLEVA Z BIELEJ ČOKOLÁDY
Ingrediencie na zmrzlinu
- 200 ml šľahačka
- 200 ml plnotučné mlieko
- 40 g vaječné žĺtka
- 60 g kryštálový cukor
- 20 g glukóza
- 90 ml yuzu džús
- 90 ml limetková šťava
Postup
Smotanu, mlieko, cukor a glukózu dáme do hrnca, privedieme do varu.
Odstavíme, pridáme yuzu a limetkovú šťavu, žĺtka.
Dáme opäť na sporák a nahrejeme na 85 °C.
Stiahneme z ohňa, zamrazíme.
Ingrediencie na polevu
- 200 g biela čokoláda
- 10 g čierne kakaové maslo
- 50 g kakaové maslo
Postup
Všetky ingrediencie na vodnom kúpeli rozpustíme.
BUDE SA VÁM HODIŤ

SÓJOVO-SEZAMOVÁ POSÝPKA A MATCHA GANACHE
Ingrediencie na posýpku
- 100 g sušená sója
- 50 g čierny sezam
- 100 g kryštálový cukor
Postup
Zo sezamu a cukru spravíme karamel, necháme vychladnúť a po stuhnutí rozkutrujeme.
Sóju dáme piecť na 170 °C na 15–20 minút.
Po upečení rozmixujeme na hladkú posypku.
Následne zmiešame s karamelom.
Ingrediencie na ganache
- 200 ml šľahačka
- 100 ml mlieko
- 300 g biela čokoláda
- 10 g matcha čaj
- Zelené farbivo
Postup
Do odmerky dáme mlieko, pridáme matcha čaj a rozmixujeme.
Následne prepasírujeme do misky, pridáme bielu čokoládu.
Šľahačku necháme prevrieť a pridáme do misky, dôkladne premiešame.
Doladíme zeleným farbivom a zachladíme.
FINÁLE NA TANIERI
Ak máte nachystané všetky zložky dezertu a hostia sú za dverami, môžete sa pustiť do kompletizácie dezertu. Na rozdiel od presných cukrárskych postupov sa pri prezentácii môžete úplne odovzdať vlastnej fantázii. Pridajte farebné jedlé kvety a drobné bobuľové ovocie pre pestrosť, k zelenej matcha ganache sa budú hodiť perfektne.