Ako na cviklu? Múdro s novými receptami.

07. augusta 2025

Ako na cviklu? Múdro s novými receptami.

Ak máte červenú repu zaradenú do kategórie „to sme mali naposledy v školskej jedálni“, je to veľká škoda. Prinášame vám inšpiráciu, ako repu spracovať trochu inak než len do zaváracieho pohára. Uvidíte, že jej chuť často ani nespoznáte, no aj tak jedlu dodá zaujímavý twist – či už farbou, alebo textúrou. Zvláčni korpus, zafarbí a odľahčí nátierku, obohatí smoothie o vitamíny a vlákninu. Ak vám už repa na záhrade vykúka zo zeme, alebo ste ju práve videli na farmárskych trhoch, namiesto zavárania radšej siahnite po mixéri.

Hummus z červenej repy

Žiarivá farba, aromatické ingrediencie a výkonný mixér. Tradičný hummus s pridaním netradičnej ingrediencie – červenej repy. Tá dodá krásnu farbu, potrebnú vlákninu a ľahkosť. Okrem surovín budete potrebovať aj výkonný mixér alebo kuchynský robot, ktorý zabezpečí dokonalé spojenie všetkých ingrediencií dohladka.

Ingrediencie:

  • 150 g červenej repy, ošúpanej a nakrájanej na kocky
  • 440 g pinto fazule, scedenej a prepláchnutej
  • šťava z 1 citróna
  • kôra z 1/2 citróna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 g soli
  • 30 g tahini (sezamová pasta)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • pražené sezamové semienka
  • vločková soľ
  • citrónová kôra
  • jemne nasekaná petržlenová vňať

Vložte pripravenú repu do hrnca a pridajte toľko vody, aby bola ponorená. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne vysokú a varte približne dvadsať minút, alebo kým nebude repa mäkká na vidličku. Sceďte, pričom si odložte 1/4 šálky vody z varenia, a nechajte repu vychladnúť.

Všetky ingrediencie spolu s dvoma lyžicami odloženej vody vložte do mixéra alebo kuchynského robota a mixujte, kým nebude zmes jemne hladká. (Ak je zmes príliš hustá, pridajte viac vody z varenia repy.) 

Hummus potom premiestnite do servírovacej misky a ozdobte sezamovými semienkami, kvapkou olivového oleja, vločkovou soľou a trochou citrónovej kôry.

Bude sa hodiť

Smoothie z červenej repy a lesného ovocia

Kombinácia ovocia a zeleniny v smoothie dnes už asi nikoho neprekvapí. Zmizne v ňom špenát, šalát, uhorka či mrkva. Ale čo tak repa? Perfektnou kombináciou je spojenie s lesným ovocím. Akékoľvek „berries“ sa k repe výborne hodia. Nasladlá repa a kyslejšie lesné plody sa chuťovo krásne vyvažujú, kešu oriešky dodajú skvelú textúru. Smoothie vám dodá potrebné množstvo vlákniny aj vitamínov – tak smelo do toho!

Ingrediencie:

  • 150 g červenej repy, ošúpanej a nakrájanej na kocky
  • 50 g malín
  • 50 g čučoriedok
  • 25 g nesolených kešu orieškov
  • 120 ml šťavy z granátového jablka
  • 2 čajové lyžičky citrónovej kôry
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • ľad podľa chuti

Vložte pripravenú červenú repu do hrnca a pridajte toľko vody, aby bola práve zakrytá. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne vysokú a varte približne dvadsať minút, alebo kým nebude repa mäkká na vidličku. Sceďte a nechajte vychladnúť.

Vychladnutú repu spolu so všetkými ostatnými ingredienciami vložte do mixéra, pridajte ľad podľa chuti a mixujte pomocou nastavenia Smoothie.

Tipy:
Kešu oriešky fungujú v smoothie najlepšie, ak sú vopred namočené. Repu si môžete predvariť a uchovávať v chladničke – ideálne vo vákuových nádobách, rovnako ako predmočené oriešky. Príprava smoothie je potom otázkou jednej minúty.

Bude sa hodiť

Slávnostná torta s červenou repou

Torta z repy a krémového syra? Ide to vôbec dokopy? Áno, úplne skvelo! Poďte sa inšpirovať na naozaj skvostnú tortu, ktorá má vláčny korpus a krém krásnej ružovej farby. Nebojte sa dlhšej prípravy, s tými správnymi výkonnými pomocníkmi to pôjde ľahko.

Ingrediencie:

  • 290 g červenej repy, ošúpanej a nakrájanej na kocky
  • 4 g instantnej (espresso) kávy
  • 18 g prášku z červenej repy
  • 21 g kakaového prášku
  • 236 ml vody
  • 120 g kyslej smotany alebo plnotučného jogurtu
  • 4 veľké vajcia
  • 18 ml vanilkového extraktu
  • 60 ml olivového oleja
  • 600 g cukru
  • 410 g hladkej múky
  • 4 g jedlej sódy
  • 5 g soli
  • 113 g horkej čokolády
  • 225 g nesoleného masla, zmäknutého
  • 450 g smotanového syra, zmäknutého
  • 3–6 g prášku z červenej repy (čím viac, tým ružovejší krém)
  • 875 g práškového cukru

Postup:

Pripravte repové pyré:
Repu vložte do hrnca, zalejte vodou približne 2–3 cm nad repu, priveďte do varu a varte asi 20 minút, kým nezmäkne. Vyberte ju, vložte do výkonného mixéra, pridajte 1/4 šálky vody z varenia a mixujte dohladka. Pyré odložte bokom.

Predhrejte rúru na 180 °C. Vymažte a kakaom vysypte tri tortové formy.

Uvarte čokoládovú zmes:
Zmiešajte vodu a 1 šálku repovej vody, priveďte do varu. V miske zmiešajte kakao, espresso a prášok z červenej repy, zalejte vriacou tekutinou a miešajte dohladka. Pridajte 1 šálku repového pyré a kyslú smotanu alebo jogurt, dobre premiešajte.

V inej mise jemne premiešajte vajcia, vanilku a olej a odložte bokom. Do kuchynského robota dajte cukor, múku, sódu a soľ. Miešajte 30 sekúnd na nižšej rýchlosti, potom na nízkej rýchlosti postupne pridávajte repovú zmes a následne vaječnú zmes. Po spojení zvýšte rýchlosť na maximum a dôkladne premiešajte asi 10 sekúnd. Misku vyberte.

Postup:

Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnke a vmiešajte ju do cesta.

Cesto rozdeľte do pripravených foriem na korpus a pečte približne 30 minút, alebo kým špajdľa nevyjde čistá. Nechajte 10 minút vychladnúť, potom korpus vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť.

Krém:
V mixéri vyšľahajte maslo, smotanový syr, vanilku a soľ na rýchlosti 6 asi 3–4 minúty. Pridajte prášok z červenej repy a postupne prisypávajte práškový cukor v troch dávkach. Po každej dávke zvýšte rýchlosť na 4 a nakoniec šľahajte ešte 1 minútu.

Zloženie:

Striedajte vrstvy korpusu a krému. Navrch potrite krémom, ozdobte práškom z červenej repy a čerešňami. Nechajte vychladiť, aby krém stuhol.

Alternatívne namiesto prášku z červenej repy môžete použiť prášok z rozmixovaných lyofilizovaných malín, ktorý zároveň dodá malinovú chuť.

Cesto môžete tiež naliať do košíčkov a pripraviť cupcakes s krémom. V tom prípade vám bude stačiť polovičná dávka cesta i krému.

Bude se hodit