Americký veggie burger s limetkovo-koriandrovou majolkou

Americký veggie burger s limetkovo-koriandrovou majolkou
Veganské a bezlepkové placky, ktoré nadchnú aj zaprisahaných mäsožravcov.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 40 minút (70 minút bez robota)
Čas uležania: 10–20 minút
Celkový čas: 1 hodina 10 min. (1 hodina 40 min. bez robota)
Počet kusov: 6–8 burgerov

Dnes navštívime Ameriku, presnejšie USA, kolísku pravých burgerov. Ale aby sme tentoraz potešili aj našich priaznivcov, ktorých máme medzi vegetariánov, prinášame recept na zvrchu chrumkavé a vo vnútri krásne vláčne vegetariánske placky

Odporúčané vybavenie

  • kuchynský robot s príslušenstvom na mletie
  • plech na pečenie a papier na pečenie
  • liatinová alebo nepriľnavá panvica na opekanie burgerov

Ingrediencie

Na placky:

  • 200 g konzervovanej fazule Pinto, zliatej a prepláchnutej
  • 185 g varenej quinoy (varianta podľa chuti)
  • 180 ml horúcej vody
  • 100 g cícerovej múky alebo konzervovaného cíceru
  • 100 g opražených mandlí, alebo rovnaké množstvo mletých mandlí alebo mandľovej múky 
  • 3 olúpané strúčiky cesnaku
  • 3 jarné cibuľky
  • 1 stredne veľký batát
  • 1 stredne veľká šalotka
  • 1 hrnček vňate čerstvého koriandru
  • 2,5 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia
  • ¼ čajovej lyžičky kajenského korenia
  • ½ čajovej lyžičky sušeného koriandru
  • ½ čajovej lyžičky mletej papriky
  • 1 čajová lyžička chilli
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce
  • 2 lyžice olivového oleja, pridajte viac podľa potreby

Na majonézu:

Postup

1. Cícerovú múku v mise dobre premiešajte s kajenským korením, sušeným koriandrom, paprikou, chilli a rascou a odložte bokom. Ak by ste nemali cícerovú múku, najskôr vo food procesore– sekáčiku alebo pomocou ručného mixéra dôkladne rozdrvte konzervovaný cícer.

2. Ak máte k dispozícii kuchynského robota s príslušenstvom, nasaďte mlynček s nadstavcom na jemné mletie a na rýchlosť 4 postupne zmeľte spolu nasledujúce suroviny: batáty, mandle, fazuľu, cesnak, šalotku, cibuľky a čerstvý koriander. Batát si pred 

spracovaním nakrájajte na cca 2,5 cm veľké kúsky, cibuľu rozpoľte.
3. Do hnetacej misy potom pridajte varenú quinoiu, soľ, korenie. Na kuchynského robota upevníte hnetaciu misu so zmesou a nasaďte plochý šľhač a dôkladne zmes premiešajte.

4. Ak by ste nemali kuchynského robota s príslušenstvom, tak použite food procesor – sekáčik alebo obyčajné veľké strúhadlo a spracujte rovnakým spôsobom do jednej nádoby, s tým rozdielom, že cibuľu a koriander nasekajte nožom, pokiaľ nemáte ani sekáčik. 

5. Vzniknutú hmotu ručne dôkladne prepracujte. Bude vám to trvať o cca 15-20 minút dlhšie.
6. Do misy so zmesou cícerovej múky s korením prilejte horúcu vodu, premiešajte vidličkou tak dlho, kým  voda úplne nevsiakne a nevznikne vám tuhé cesto, ktoré pridáte do zmesi v hnetacej mise.

7. Nakoniec prilejte olivový olej a všetko opäť dôkladne premiešajte na nízkych otáčok, kým vám nevznikne lepkavé cesto, v robotovi to bude trvať cca 2 minúty, ručne vám to zaberie minút cca 10.
8. Z hotovej zmesi si vytvoríte 6-8 placiek  s hrúbkou asi 2,5 cm a uložte ich odpočinúť na chladné miesto na 10-20 minút.

9. Na strednom stupni rozohrejte na panvici olivový olej. Do rozpáleného oleja vkladajte postupne jednotlivé placky, ktoré smažte do zlatista až kým nebudú pekne chrumkavé, asi 2 minúty z každej strany.
10. Medzitým si rozohrejte rúru na 180 ° C a vyložte plech papierom na pečenie.  Osmažené veggie burgery tak na plechu vložte do rozohriatej rúry a pečte ešte 20-30 minút, kým nebudú na dotyk pevné.

Limetkovo-koriandrová majonéza:
zmiešajte 1 šálku majonézy so šťavou a kôrou z 1 limetky, štipku soli a ¼ hrnčeka narezaného čerstvého koriandru.

TIP

Placky si môžete pripraviť 2 dni dopredu a uložiť ich v chladničke, kde sa v nich chute krásne prepoja a rozložia.

Veggie burgery môžete podávať s ryžou, so zeleninovým alebo zemiakovým šalátom alebo ako klasický hamburger na opečenej burger žemličke, s kúskom paradajky, hlávkovým šalátom, plátkami avokáda a koriandrovo-limetkovou majonézou. Pre dokonalú ilúziu amerického juhozápadu ako prílohu odporúčame kukuričný klas alebo zelený šalát Colleslaw.

Súvisiace a odporúčané produkty