Kuriatka sú jedny z najznámejších a najobľúbenejších húb na Slovensku. Ich dobre viditeľná farba a najmä vynikajúca chuť z nich robia favoritov a vyhľadávanou delikatesou medzi hubármi.
Sú obľúbené neilen pre svoju charakteristickú chuť, ale tiež pre svoju všestrannosť, pretože vo svojej kuchyni môžeme tieto huby pripravovať na všetky spôsoby: smažené na masle, dusené so smotanou, ako súčasť hubových polievok či omáčok. Výborne sa hodia aj do rizota a cestovinových pokrmov a tiež na nakladanie. Vďaka svojej pevnej štruktúre sa pri varení nerozpádavajú, čo ich robí ideálnym pre všetky kulinárske experimenty.
Kuriatka sú nielen chutné, ale tiež zdravé. Obsahujú veľa dôležitých vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu D, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí, vitamínu B, ktorý podporuje správnu funkciu nervového systému. Majú tiež nízky obsah kalórií, čo z nich robí vhodnou súčasťou zdravého jedálnička.
Vyskúšajte náš jednoduchý a rýchly recept, ktorý, aj napriek tomu, že pochádza z Francúzska, dokonale zvýrazní prirodzenú chuť týchto nekorunovaných kráľov slovenských lesov. Veríme, že si skutočne pochutíte.
Obtiažnosť: ľahké
Čas prípravy: 20 minút ( bez čistenia húb)
Počet porcií: 2-4 porcie
Kde nájsť kuriatka?
V slovenských lesoch rastú svetlé aj oranžové kuriatká jedlé pomerne výdatne. Nájdete ich predovšetkým v lesoch listnatých a zmiešaných, kde vytvárajú mykorízu s rôznymi druhmi stromov, najmä s dubmi, bukmi a smrekmi. Najčastejšie sa objavujú na mierne vlhkých, machových pôdach, často v spoločnosti čučoriedok a iných lesných plodov. Obdobie, kedy je možné kuriatká zbierať, je od júna do októbra, pričom vrchol sezóny býva v júli a auguste.
Či už ste skúsení hubári alebo skôr začínajúci, zber a príprava kuriatok môže byť skvelým spôsobom, ako si užiť krásy slovenskej prírody a zároveň si pochutiť na niečom výnimočnom. Pokiaľ patríte medzi tých menej skúsených lovcov húb majte na pamäti, že jedlých kuriatok je viac druhov, najchutnejšie sú kuriatko jedlé a kuriatko oranžové. Neskúsené oko si jedlé kuriatko pomerne ľahko môže popliesť s jedovatou hlívovníkom olivovovým alebo nejedlou líškou veľkovýtrusnov alebo nejedlou líškou voňavou, ktorá silno vonia po ovocných cukríkoch a je navyše aj chránená. Preto vždy zbierajte len také huby, ktoré bezpečne poznáte a ste si ich identifikáciou skutočne istí.
Na zber húb sa vám bude hodiť
Ingrediencie
- 300 g čerstvých kuriatok
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja alebo masla (najlepšie prepusteného)
- 100 ml zeleninového alebo silného kuracieho vývaru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky podľa preferencií (rozmarín, tymián, šalvia)
- suché biele víno (nešumivé) – nemusí byť
Vyberte si správnu panvicu na prípravu
Postup
1. Kuriatka najprv dôkladne očistite, malým pevným štetcom vám to pôjde najlepšie. Pokiaľ sú plodnice veľké, môžete ich potom nakrájať na menšie kúsky.
2. Cibuľu olúpte a na jemno nakrájajte. Olúpané strúčiky cesnaku nasekajte na drobno.
3. Na panvici rozohrejte olivový olej alebo maslo na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu, čo trvá približne 5-7 minút.
4. K cibuľke tak prihoďte nasekaný cesnak a restujte ďalšie 1-2 minúty, kým nezačne voňať.
5. Potom na panvicu dajte očistené kuriatka a ľahko zvýšte teplotu. Restujte cca ďalších 5 minút, kým nezačnú mäknúť a strácať vodu. Kuriatka by mali byť mäkké, ale stále pevné.
6. Zalejte kuriatka vývarom a nechajte povariť ďalších 5 minút, kým sa tekutina čiastočne nevyparí a nevytvorí sa jemná omáčka.
7. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Môžete tiež pridať čerstvé bylinky, ktoré dodajú jedlu ďalšiu chuťovú nuancu.
8. Kuriatka podávajte horúce, posypané čerstvými bylinkami.
Môžete ich servírovať ako samostatný chod s čerstvým chlebom, na hrianke či touste alebo ako prílohu k mäsu či cestovinám alebo ich môžete podávať ako samostatný hlavný chod.
Náš tip: Pokiaľ chcete, môžete pre jemnejšiu chuť na záver, už po okorenení ešte na panvici postriekať bielym vínom.
Naše tipy na servírovanie
ďalšie recepty z húb pre inšpiráciu
25. augusta 2023
Hubové košíčky so špenátom
11. februára 2022
Rýchlovka z húb, ktorá nemá chybu – Lišky na paprike
05. februára 2022
Zapekané cestoviny s hubami
29. júna 2022