
Slnečné dni sú konečne tu!
Čo si počať, keď zbožňujete čaj, ale rozhodne ho nechcete piť horúci? A to ani za cenu overeného tvrdenia, že horúci nápoj v lete dokonale hydratuje vaše telo a uhasí smäd na dlhšiu dobu. Riešenie je prekvapivo jednoduché! Pripravte si veľký džbán ľadového čaju. Sme si istí, že už len ten názov „ľadový čaj“ vo vašej mysli vyvolá predstavu kociek ľadu plávajúcich v chutnom nápoji jantárovej farby …
A prvá vec, ktorú by ste mali vedieť je, že ľadový čaj je možné pripraviť dvoma spôsobmi, a to ľadová infúzia a horúca infúzia.

Ľadová infúzia – postup
Vďaka tomuto spôsobu prípravy zachováte plnú chuť čaju. Spôsob prípravy za studena trvá dlhšie – odporúčame pripraviť si džbán s čajom deň vopred. Lístky sa v náleve pomaly otvárajú, čím uvoľňujú chuť bez stopy akejkoľvek horkosti, a tak výsledok rozhodne za to stojí!
- Pri príprave by ste mali použiť vodu izbovej teploty, pokiaľ nemáte vodu z prameňa, filtrovaná voda umožní lepšie rozvinúť chute a vône samotného čaju.
- Nálev (infúzia) by mal trvať aspoň 30 minút, ale pokojne aj niekoľko hodín, v závislosti na vašich chuťových preferenciách.
Vyberte si džbán na ľadovú infúziu
Horúca infúzia – postup
Samozrejme rozumieme tomu, že niekedy sa jednoducho ponáhľate, alebo ste sa rozhodli pre čajový dúšok na poslednú chvíľu. Pokiaľ ste sa ocitli v takej situácii, zvoľte radšej horúcu infúziu, pri ktorej sa vďaka použitia vriacej vody lístky v náleve otvárajú omnoho rýchlejšie. Pri horúcej infúzii metóde prípravy stačí postupovať nasledovne.
- Do džbánu nalejte 500 ml vriacej minerálnej vody alebo filtrovanej vody, ktorá zaručí lepšiu chuť nápoja.
- Nechajte 7 minút lúhovať veľké čajové vrecúško vášho obľúbeného ľadového čaju.
- Následne čaj nechajte ešte 30 minút odpočívať.
Alebo radšej kanvicu na horúcu infúziu?
Rovnako ako v prípade prípravy horúceho čaju odporúčame použiť aj na čaje ľadové čerstvú, najlepšie jemne perlivú vodu. V ideálnom prípade by ste mali použiť vodu z prameňa alebo filtrovanú vodu, aby nedošlo k zmenám chutí čaju. Nezabúdajte použiť tú istú vodu, pokiaľ budete pripravovať kocky ľadu alebo ľadovú drť, ktoré môžete pridať až po okraj. A nezabudnite tiež n rôzne zmesi bylinných a ovocných čajov bez kofeínu; napríklad aj maté a rooibos chutia skvelo vychladené!
V čom najlepšie popíjať ľadový čaj?
Servírovanie
Okrem toho, že je tento nápoj ľahký, delikátny a osviežujúci, a to najmä keď teploty stúpajú, ľadový čaj môže tiež potešiť všetky naše zmysly. Koniec koncov z neho môžete vyťažiť úplne maximum! Zvoľte krásny priehľadný džbán, aby ste vystavili na obdiv farbu čaju Okolo džbánu rozmiestnite ozdobené poháre. Nakoniec nápoju dodajte šmrnc podľa vlastnej fantázie – pridať kúsky ovocia, ochutený sirup, med, korenie alebo napríklad lístky čerstvej mäty.
Náš tip: Pokiaľ pripravujete ľadový čaj na párty, kde ste pozvaný, vydrží vám po ceste krásne vychladený v termoske. Do nej ho prelejte akonáhle je ukončené macerovanie a než dôjdete či dôjdete na miesto určenie, nič sa na jeho kvalite nezmení.
Na našom blogu nájdete aj niekoľko originálnych receptov na kokteily (alkoholické aj nealkoholické), s ďalším využitím ľadového čaju. Ako sami poznáte, ľadový čaj ej skrátka dokonalý nápoj pre jeho zdieľanie s priateľmi a rodinou, a to nielen počas leta.
Originálne recepty na letné nápoje
Keď čaj, tak ľadový!
Chladený čaj je obľúbeným nápojom po celom svete, v USA rovnako tak ako v Latinskej Amerike, v Thajsku alebo napríklad vo Švajčiarsku.
Američania svoj ľadový čaj proste zbožňujú. A to tak veľmi že dokonca každý rok 10. júna slávia „Deň ľadového čaju“! Príbeh znie nasledovne - aj keď sa ľadový čaj popíjal už niekoľko desaťročí, najviac ho v roku 1904 spopularizoval Richard Blechynden. Tento obchodník tento nápoj údajne podával na svetovej výstave, ktorá sa daného roku konala v jednom z južných štátov, v Missouri, v meste Saint Louis, ležiace na brehu rieky Mississippi. Slnko vraj vtedy bolo ostré a mnohí návštevníci veľtrhu boli skutočne vysmädnutý…Blechynden sa rozhodol podávať studený čaj, z ktorého boli všetci úplne unesení! Ľadový čaj sa v južných štátoch podáva vždy sladený, čo ale na severe obvykle neplatí. Pokiaľ si objednáte čaj, bez ohľadu na to, kde sa v USA práve nachádzate a nešpecifikujete, aký druh si prajete, pravdepodobne vám ho prinesú ľadový!
Thajský ľadový čaj sa podáva ako čierny čaj spolu s mliekom (obvykle s kondenzovaným mliekom) a s cukrom. Za svoju krásnu okrovú farbu vďačí koreniu, ako je škorica, kardamón, aníz. Servíruje sa dokonca aj s pomarančovým kvetom. Tento typ čaju je obľúbený naprieč celou juhovýchodnou Áziou. Aj Švajčiari milujú svoj thé froid (ako ľadový čaj nazývajú). Pijú ho veľmi často a niektoré štúdie dokonca tvrdia, že Švajčiari sa nachádzajú na prvom mieste v rebríčku konzumentov ľadového čaju v Európe. Čo sa týka Latinskej Ameriky, tam preferujú ľadovú verziu maté, ktorú si doprajú vždy počas celého dňa.
