Melasové perníčky s rumovou polevou

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Melasové perníčky s rumovou polevou
Baví vás experimentovať? Obyčajné vianočné perníčky sa vám zdajú nudné? Tak je práve tento recept pre vás ako stvorený. Čínske five spices, teda korenie piatich vôní je ingrediencia, ktorá vaším perníčkom dodá nielen exotický nádych, ale tiež prekvapí skutočnou symfóniou chuti. Napokon ako všetky recepty na vianočné koláčiky od Josefa Maršálka.  

Čas prípravy: cca 10-15 min, 60 minút uležanie, 12-14 minút pečenie
Počet kusov: 30
Melasové perníčky s rumovou polevou

Cesto:

  • 100 g melasa
  • 250 g hladká múka
  • 120 g maslo
  • 15 g kakao
  • 1 žĺtok M
  • 10 g čínske korenie piatich chutí 
  • 2 g  soľ

Poleva:

  • 100 g cukor múčka
  • 35 g rum
  • 5 g olivový olej 

Postup

  • Do misy si odvážte všetky ingrediencie, je jedno v akom poradí. Podstatné je, aby maslo malo skutočne izbovú teplotu a nebolo práve vytiahnuté z chladničky. 
  • Rýchlo a krátko ho zamiešajte do cesta, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke asi 1 hodinu odpočinúť.

  • Potom jednu polovicu vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 až 4 mm a okrúhlymi embosovanými pečiatkami, ktoré ste predtým namočili do múky a oklepali, vykrojte sušienky.  
  • Odkladajte ich na plech, ktorý si vyložíte papierom na pečenie, vždy kúsok ďalej od seba a pečte pri 175 °C asi 12 až 14 min. Takto spracujte všetko cesto. 
  • Ešte horúce práve vytiahnuté z rúry ich potrite polevou, ktorú si pripravíte zmiešaním všetkých ingrediencií. Skvelo poslúži silikónový kuchynský štetec.

Čo by vás mohlo zaujímať o pečení

Čo by vás mohlo zaujímať o pečení

Súvisiace a odporúčané produkty