Pozdravy zo slnečného Talianska – polievka z pečených paradajok podľa Jamieho Olivera

11. marca 2021
Pozdravy zo slnečného Talianska – polievka z pečených paradajok podľa Jamieho Olivera

Už sa nemôžete dočkať dovolenky? Jamieho inšpirácia, polievka Pappa al pomodoro, talianska rustikálna klasika, je tá pravá, aby ste si čakanie skrátili a preniesli sa do dovolenkového módu hneď. 
 

Recept, inšpirovaný kuchyňou slnečného Talianska, je 8. a tiež posledným receptom zo seriálu jedinečných receptov podľa Jamieho Olivera, vzniknutých pre kuchárku, spojenú s limitovanou edíciou tyčového mixéra bamix® v designe navrhnutom týmto slávnym britským kuchárom. 

Počet porcií: 6
Príprava: 80 min

Nutričná hodnota: 229 kcal, 5,5 g tukov (0,9 g nasýtených), 9,1 g bielkovín, 38,1 g sacharidov, 13,7 g cukrov, 0,1 g soli, 5,5 g vlákniny

Pozdravy zo slnečného Talianska – polievka z pečených paradajok podľa Jamieho Olivera

Jamie Oliver

Jamie Oliver o spolupráci s bamixom® hovorí: 

Som nadšený, že môžem spolupracovať so značkou bamix® a pomôcť ľuďom rýchlo pripraviť úžasné jedlá úplne od nuly. Tento geniálny vynález je skutočným pomocníkom, ktorého si budete chcieť nechať a je vyrobený tak, aby vydržal naveky. Svoj mixér bamix® mám doma v kuchyni vždy pri ruke a používam ho na veľa rôznych vecí, napr. na výrobu salsy, dresingu, voňavej karí pasty alebo pesta. Je to úžasný nástroj na rýchlu prípravu čerstvého jedla plného chuti, a to s minimálnou námahou. Je to iná liga!“

Ingrediencie

  • 2 kg zrelých paradajok
  • 2 červené cibule
  • 1 liter domáceho zeleninového vývaru
  • 1 bochník ciabatty (280 g) alebo iného pečiva, čo máte po ruke
  • 1 palička cesnaku
  • štipka sušeného oregána
  • niekoľko vetvičiek čerstvej bazalky
  • olivový olej
  • červený vinný ocot
  • extra panenský olivový olej
  • morská soľ, čierne korenie

Postup

  1. Rúru zapnite na 200 °C. Paradajky rozkrojte na polky a položte ich reznou stranou smerom hore na veľký plech na pečenie.
  2. Paličku cesnaku rozoberte na jednotlivé neolúpané strúčiky. Cibuľu ošúpte  a nakrájajte na 3 cm mesiačiky, potom rovnomerne vysypte na plech.
  3. Všetko posypte oregánom, dochuťte morskou soľou a čiernym korením, potom pokvapkajte olivovým olejom. Pečte v rozohriatej rúre 50 minút až 1 hodinu, alebo kým nie sú paradajky mäkké a lepkavé.
  4. Následne celý obsah plechu zoškrabte do veľkej panvice, cesnak vyberte, až teraz ho ošúpte a vytlačte do zmesi s paradajkami. 
  5. Prilejte vývar, pridajte nahrubo nakrájané stonky bazalky s väčšinu lístkov. Pár lístkov si nechajte na dozdobenie. Rozkrojte bochník ciabatty napoly a jednu polovicu natrhajte do zmesi na panvici. Priveďte k varu a nechajte 10 minút zľahka variť.
  6.  Medzitým zvyšnú ciabattu nakrájajte na plátky a opečte na grilovacej panvici na sucho na platni rozpálenej na vysokú teplotu, kým okraje z oboch strán nebudú ľahko opečené. Prípadne môžete využiť rúru. 
  7. Panvicu s paradajkovou zmesou po 10 minútach odstavte z platne, prilejte trochu červeného vinného octu a potom pomocou multifunkčného noža mixéru bamix® dohladka rozmixujte.
  8. Hotovú polievku nalejte do misiek, pokvapkajte extra panenským olivovým olejom a posypte zvyšnými lístkami čerstvej bazalky. Podávajte s opečenou ciabattou alebo akýmkoľvek iným pečivom, ktoré máte doma. 

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY