Tradične aj netradične. Pripravte si doma osviežujúce mojito

26. júna 2023
Tradične aj netradične. Pripravte si doma osviežujúce mojito

Poznáte lepšie osvieženie počas letných večierkov než mojito plné ľadu a sviežej chuti? 
 

Pripravili sme pre vás recept na tradičný ale aj neobvyklú ovocnú variantu tohto obľúbeného koktailu. Pre skutočnú chladivú úľavu počas horúcich večerov použijete pri príprave ľadovú triešť, ktorú ľahko vytvoríte z obyčajných ľadových kociek pomocou výkonného stolného mixéra. Ľadová triešť dokáže preniknúť do všetkých zákutí nápoja a postará sa o dokonalé ochladenie každého dúšku. 

 

Najlepšou voľbou pri výbere pohárov na servírovanie mojita je pohár na longdrink, ktorý je dostatočne priestorný nielen pre štedrú dávku ľadovej triešte, ale aj pre ostatné ingrediencie. 

Tradične aj netradične. Pripravte si doma osviežujúce mojito

Tradičné mojito plné sviežich chutí

Ingrediencie na 2 porcie

  • 100 ml bieleho rumu
  • 60 ml čerstvo vytlačenej limetkovej šťavy
  • 4 lyžičky trstinového cukru
  • hrsť mäty
  • ľadová triešť
  • sóda
  • plátky limetky a vetvičky mäty (ako ozdoba)

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie

Postup

  1.  Pripravte si do dvoch  pohárov na longdrink lístky mäty spoločne s cukrom, ktorý pomôže uvolniť jej arómu.
  2.  Do každého pohára pridajte 30 ml čerstvej limetkovej šťavy a pomocou lyžičky na longdrink jemne premiešajte s listami mäty.
  3.  Pridajte ľadovú triešť (približne 8 kociek ľadu na pohár) a zalejte ju 50 ml bielym rumom.
  4.  Obsah pohárov premiešajte a dolejte sódou podľa vašej chuti. 
  5.  Nakoniec ozdobte každý pohár plátkom limetky a vetvičkou mäty. pohárov na longdrink

Tropické mojito sladené ovocím

Ingrediencie na 4 porcie

  • 1 lyžička najemno nastrúhanej limetkovej kôry
  • 120 ml čerstvej limetkovej šťavy
  • 120 ml bieleho rumu
  • 320 g nahrubo nasekaného čerstvého ananásu
  • 2 až 3 čerstvé datle
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 30 g lístkov mäty
  • 250 g kociek ľadu
  • sóda

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie

Postup

  1. Dajte kôru z limetky, limetkovú šťavu, rum ananás, datle a zázvor do nádoby výkonného stolného mixéra, zaručte veko a mixujte na maximum po dobu asi 30 sekúnd, kým nebudú datle úplne rozomleté.  
  2. Pridajte lístky mäty, zaručte veko a mixujte 5 až 10 sekúnd na strednej rýchlosti, kým nie sú mätové lístky nasekané na drobné kúsky.
  3. Naplňte poháre ľadom a do každej z pohárov nalejte rovnaké množstvo pripravenej zmesi. zalejte perlivou vodou a ozdobte lístky mäty. 

Tip na záver: Pokiaľ preferujete sladšiu variantu, odporúčame pridať viac datlí.