Trikrát inak! Máme pre vás recepty na tri kávové drinky na perfektné letné osvieženie

13. júna 2023
Trikrát inak! Máme pre vás recepty na tri kávové drinky na perfektné letné osvieženie
Letné parné dni sú na spadnutie, a to znamená len jediné... Je čas na ľadovú kávu! Pokiaľ nedáte dopustiť na osviežujúce ľadové potešenie, pripravili sme si pre vás trojicu zaujímavých letných nápojov, kde hlavnú úlohu nehrá nikto iný než káva! Tak pozvite rodinu, priateľov alebo partnera a smelo do toho!

 
Trikrát inak! Máme pre vás recepty na tri kávové drinky na perfektné letné osvieženie

Čo by sa vám mohlo hodiť k príprave

Espresso Martini pre dospelých

Espresso Martini je osviežujúci drink, ktorý kombinuje silné espresso so štipkou alkoholu. Tento populárny nápoj vznikol v 80. rokoch v Londýne a od tej doby si získal priaznivcov po celom svete. Jeho výrazná kávová chuť spolu s miernou sladkosťou a výrazným kofeínom z neho robí obľúbený a osviežujúci nápoj. 

Ingrediencie:

  •  45 ml vodky
  •  30 ml kávového likéru (napr. Kahlúa)
  • 30 ml silného espressa
  • 15 ml jednoduchého sirupu
  • ľad

Príprava:

  1.  Najprv si pripravte espresso a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu. Dôležité je, aby bolo silné a aromatické.
  2.  Potom pripravíte jednoduchý sirup. Zmiešajte 1/2 šálky cukru a 1/2 šálky vody vo väčšom hrnci a varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom nechajte sirup vychladnúť.
  3.  Kokteilový shaker naplňte ľadom. Pridajte 45 ml vodky, 30 ml kávového likéru, 30 ml espressa a 15 ml sirupu.
  4.  Dobre uzavrite kokteilový shaker a silno premiešajte asi 10 sekúnd, aby sa ingrediencie dôkladne premiešali.
  5.  Po otvorení prelejte nápoj cez jemné sitko do pohára.
  6.  Pokiaľ si prajete, môžete si kokteil ozdobiť. Použite trochu kakaového prášku alebo kávových zŕn, ktorými drink poprášite.
  7.  Espresso Martini podávame ideálne na ľade.
Espresso Martini
recept espresso martini

Tradičné grécke frappé

Frappé je studený a osviežujúci kávový nápoj, ktorý je obľúbený najmä v letných mesiacoch. Tento kokteil je pôvodom z Grécka a rýchlo si získal popularitu po celom svete. Jeho základom je silné espresso alebo rozpustná káva, ktorá sa zmieša s mliekom, ľadom, cukrom a následne sa dôkladne premieša v mixéri.

Ingrediencie:

  •  2–3 lyžičky rozpustnej kávy alebo 1–2 shoty espressa
  •  1/2 šálky mlieka
  •  1/2 šálky ľadových kociek
  •  2–3 lyžičky cukrového sirupu (voliteľné)

Príprava:

  1.  Začnite prípravou silného espressa alebo rozpustnej kávy. Pokiaľ používate rozpustnú kávu, zmiešajte 2–3 lyžičky s trochou horúcej vody a dôkladne premiešajte, kým sa rozpustí. Pokiaľ máte kávovar, pripravte si 1–2 dvojité shoty.
  2.  Mixér alebo shaker naplňte ľadom. Pridajte espresso alebo pripravenú rozpustnú kávu, pridajte tiež 1/2 šálky mlieka a prípadne 2–3 lyžičky cukru.
  3.  Starostlivo uzavrite mixér alebo shaker a mixujte až do dosiahnutia hladkej, penovej konzistencie. Mixovanie môže trvať asi 30–60 sekúnd, v závislosti na výkone mixéra.
frappé recept
frappé

Dokonalé talianske affogato

Affogato je italský kávový dezert, který spojuje horké espresso a vanilkovou zmrzlinu. Jeho výroba je snadná a rychlá, a tak ji zvládne opravdu každý.

Ingredience:

  •  1 kopeček vanilkové zmrzliny
  •  dvojité espresso nebo 2–3 lžičky silné kávy
  •  volitelně: kakaový prášek nebo strouhaná čokoláda na ozdobu

 Príprava:

  1. Pripravte si dvojitú dávku espressa alebo silnú kávu. Nechajte ju vychladiť na izbovú teplotu.
  2.  Do pohára alebo mištičky umiestnite kopček vanilkovej zmrzliny.
  3.  Nalejte kávu opatrne priamo na zmrzlinu.
  4.  Pokiaľ si prajete, môžete na vrch zmrzliny pridať štipku kakaového prášku alebo posypať strúhanou čokoládou.
  5.  Okamžite podávajte. 
affogato recept
talianske affogato