Valentínske donuty podľa Josefa Maršálka

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Valentínske donuty podľa Josefa Maršálka
Valentín sa pomaly blíži a vy stále premýšľate ako najlepšie poteľiť svoju drahú polovičku? 
Vsaďte na romantické gesto v podobe vlastnoručne upečeného dezertu od cukrárského majstra Josefa Maršálka. Môžete nim obdarovať svojich blízkych, servírovať ho na raňajky alebo podávať ako sladkú bodku po romantickej večeri. 
Valentínske donuty podľa Josefa Maršálka

Valentínske donuty s ovocnou polevou

Počet porcií: 14

Ingrediencie

Cesto 

  • 280 g hladkej múky
  • 100 g hrubej múky
  • 50 g cukor krupica
  • 20 g rumu
  • 2 vajcia veľkosti M
  • 65 g masla
  • 165 g mlieka
  • 15 g droždia
  • 3 g soli
  • 1 g anízu

Poleva

  • 250 g cukor múčka
  • 120 g jahôd, malín, čučoriedok…
  • 10 g mrazom sušeného ovocia podľa chuti

Na dokončenie:

  • 10 g mrazom sušeného ovocia
  • 1 l repkového oleja na smaženie

Postup

1.  Do misy dajte hrubú múku, droždie a mlieko a všetko dokopy zamiešajte. Dobre zmes prikryte a nechajte 1 hodinu kysnúť v izbovej teplote.

2.  Potom pridajte vajcia, rum a cukor a všetko dobre zamiešajte. 

3.  Pridajte hladkú múku a vypracujte cesto. Ďalej pridajte soľ a korenie a úplne nakoniec maslo.  

4.  Hneťte, kým nezískate hladké, pevné a elastické cesto. To dobre prikryte, aby nevyschlo a nechajte ho v izbovej teplote najmenej 45 min. nakysnúť. 

5. Cesto opatrne dajte na ľahko pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 14 rovnakých kúskov (jeden približne s váhu  50 g.).

6.  Kúsky vyvaľkajte do malých guličiek a nechajte ich 5-10 min. oddýchnuť. 

7.  Potom pomocou pomúčeného prsta do každého z nich urobte otvor, ktorý potom roztiahnete do strán tak, aby vznikol krúžok s priemerom asi 7 cm.

8.  Postupne ich odkladajte na pomúčenú tácku či plech a nechajte ich prikryté nakysnúť na dvojnásobný objem

9.  V panvici rozohrejte olej na 170 °C a krúžky v ňom postupne smažte, z každej strany približne 1,5-2 min. 

10.  Vyberte hotové donuty na plech vyložený servítkami, ktoré vsiaknu prebytočný olej a nechajte ich tam úplne vychladnúť

11.  Všetky ingrediencie na polevu rozmixujte dohladka pomocou kuchynského robota alebo ponorného mixéra. 

12.  Usmažené donuty v poleve namočte jednou stranou, nechajte odkvapkať na mriežke a pred zaschnutím dozdobte mrazom sušeným ovocím. 

Súvisiace a odporúčané produkty