Vlašský šalát

19. júna 2023
Vlašský šalát
Vlašský šalát podľa manželov Anny a Rudy Linkových. Na vytvorení tohto pokrmu má zásluhu Rudyho dedko – pražský lahôdkár Alois Linka. Jeho pôvodná receptúra zostávala z jabĺk, sleďa, konzervovaného hrášku a mrkvy, pražskej šunky od kosti, kyslých uhoriek, majonézy a soli a čierneho korenia.

Názov „vlašský šalát“ sa prekladá ako „taliansky šalát“ („vlašský“ je staré české slovo pre „taliansky“). Na tomto recepte však nie je absolútne nič talianskeho. V roku 1948 dedkovi komunisti nevzali len obchod, ale aj receptúru na vlašský šalát. Ale šunku nahradili proletárskou lacnou salámou, vypustili ryby a jablká, pridali varené zemiaky a utopili ho v množstve priemyselnej majonézy.
Pokiaľ vyskúšate pôvodný recept, budete prekvapený, aký je to obrovský rozdiel. 

Obtiažnosť: jednoduchá
Príprava: 30 minút
Počet porcií: 4
 
Vlašský šalát

Ingrediencie

  • 200 g kvalitnej šunky od kosti
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 filety zo sleďa
  • 1 jablko
  • 4–5 nakladaných uhoriek sladkokyslej chuti
  • 1 malá plechovka hrášku
  • 1 malá plechovka mrkvy
  • ½ dl majonézy
  • 1,5 dl šľahačky

Zálievka:

  • 1 lyžička octu
  • 4–5 kvapiek worčerstrovej omáčky
  • štipka soli a čierneho korenia

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie

Postup

1. Šunku nakrájajte na drobné plátky, jablká a uhorky na malé kúsky. 

2. Cibuľu olúpte a nakrájajte na kocky. 

3. Slede opláchnite a nakrájajte na malé kúsky.

4. Všetky suroviny vložte do veľkej šalátovej misy.

5. V stredne veľkej miske zmiešajte ocot, soľ, čierne korenie a worčestrovú omáčku. Túto zmes starostlivo vmiešajte do šalátu. V prípade potreby prisypte trochu cukru. 

6. Pridajte majonézu a šľahačku. 

Hotový šalát prikryte a nechajte v chladničke odpočívať aspoň dve hodiny.