Obľúbený cukrár Josef Maršálek je známy predovšetkým svojimi sladkými receptmi. Teraz však, pri príležitosti uvedenia tretej veľkosti obľúbených modrých mís Mason Cash z kolekcie Maršálkovo, neváhal a pridal do našej zbierky recept na svoj obľúbený zemiakový šalát. Jeho pôvod siaha do južnej časti Nemecka a rozhodne sa vám zíde nielen na Vianoce.
Ingrediencie
- 1,5 kg malých zemiakov varný typ A – šalátov
- 1 veľká cibuľa
- 30 g pažítky
- 30 g petržlenovej vňate (kudrnatej)
- 150 g kyslých uhoriek
- 200 g crème fraîche
- 100 g majonézy
- 30 g olivového oleja
- 20 g hrubozrnnej horčice
- 10 g octu
- 300 g zeleninového vývaru
- bobkový list
- soľ, korenie a muškátový oriešok (podľa chuti)
Postup
- Zemiaky umyjeme a varíme v šupke asi 20 minút v hrnci s vriacou slanou vodou a menším bobkovým listom.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na jemné kocky. Pažítku a petržlen umyjeme, osušíme a jemne nasekáme. Kyslé uhorky scedíme a nakrájame na tenké plátky.
- V mise zmiešame crème fraîche, majonézu, horčicu a olivový olej dohladka.
- V hrnci privedieme zeleninový vývar s octom do varu a necháme vychladnúť.
- Uvarené zemiaky scedíme, ošúpeme a necháme vychladnúť, potom ich nakrájame na tenké plátky a necháme marinovať 30 minút vo vývare.
- K zemiakom pridáme kyslé uhorky, bylinky a krémovú zmes. Dochutíme podľa chuti a dôkladne premiešame.
- Šalát uložíme pred podávaním do chladu. Do novej štvorlitrovej misy odporúčame pripraviť rovno dvojitú dávku.