Zemiakový šalát podľa Josefa Maršálka

20. novembra 2025

Zemiakový šalát podľa Josefa Maršálka

Obľúbený cukrár Josef Maršálek je známy predovšetkým svojimi sladkými receptmi. Teraz však, pri príležitosti uvedenia tretej veľkosti obľúbených modrých mís Mason Cash z kolekcie Maršálkovo, neváhal a pridal do našej zbierky recept na svoj obľúbený zemiakový šalát. Jeho pôvod siaha do južnej časti Nemecka a rozhodne sa vám zíde nielen na Vianoce.

Ingrediencie

  • 1,5 kg malých zemiakov varný typ A – šalátov
  • 1 veľká cibuľa
  • 30 g pažítky
  • 30 g petržlenovej vňate (kudrnatej)
  • 150 g kyslých uhoriek
  • 200 g crème fraîche
  • 100 g majonézy
  • 30 g olivového oleja
  • 20 g hrubozrnnej horčice
  • 10 g octu
  • 300 g zeleninového vývaru
  • bobkový list
  • soľ, korenie a muškátový oriešok (podľa chuti)

Postup

  • Zemiaky umyjeme a varíme v šupke asi 20 minút v hrnci s vriacou slanou vodou a menším bobkovým listom.
  • Cibuľu ošúpeme a nakrájame na jemné kocky. Pažítku a petržlen umyjeme, osušíme a jemne nasekáme. Kyslé uhorky scedíme a nakrájame na tenké plátky.
  • V mise zmiešame crème fraîche, majonézu, horčicu a olivový olej dohladka.
  • V hrnci privedieme zeleninový vývar s octom do varu a necháme vychladnúť.
  • Uvarené zemiaky scedíme, ošúpeme a necháme vychladnúť, potom ich nakrájame na tenké plátky a necháme marinovať 30 minút vo vývare.
  • K zemiakom pridáme kyslé uhorky, bylinky a krémovú zmes. Dochutíme podľa chuti a dôkladne premiešame.
  • Šalát uložíme pred podávaním do chladu. Do novej štvorlitrovej misy odporúčame pripraviť rovno dvojitú dávku.

Mohlo by sa hodit