Jesenná hostina podľa Josefa Maršálka

09. novembra 2022
Jesenná hostina podľa Josefa Maršálka

Recept od fenomenálneho cukrára vás nadchne ľahkou a rýchlou prípravou, ale predovšetkým výnimočnou chuťou. Jesennými venčekmi až šesť maškrtníkov naraz; presne toľko kúskov sa zmestí na jeden plech. Sú jedinečné a na jazyku sa len tak rozplývajú, navyše ich hravo zvládnete, aj keď sa s pečením zoznamovať ešte len začínate. 

Jesenné vence so sušeným ovocím

Ingrediencie zodpovedajú 6 ks venčekom s priemerom cca 13 cm

Jesenná hostina podľa Josefa Maršálka

Malé a voňavé dobroty, plné sušeného ovocia

Vláčne tvarohové cesto je plné sušeného ovocia a tiež korenia, vďaka ktorému úžasne vonia. Akoby nie, mletá škorica a vanilka v spojení s anízom dokážu hotové zázraky. A čo tak nežné levanduľové kvietky a kakaové bôby, ktoré Josef použil na záverečnú dekoráciu!

Ingrediencie

Tvarohové cesto:

  • 280 g hladká múka
  • 200 g obľúbené sušené ovocie
  • 120 g plnotučný tvaroh vo vaničke
  • 50 g maslo
  • 40 g cukor krupica
  • 10 g vanilkový cukor
  • 1 vajce veľkosti M
  • 8 g prášok do pečiva
  • 2 g soli
  • 2 g mletého anízu( badián)
  • 1 g mletej škorice
  • kôra z 1 bio cutróna

Poleva:

  • 140 g cukor múčka
  • 45 g voda
  • 20 g olivový olej
  • 10 g kakao
  • 1 g soli

Na dokončenie:

  • 40 g nahrubo nasekaných kakaových bôbov
  • 4-5 kláskov kvetov levandule

Postup

1. Do misy vložte tvaroh, cukor, vanilkový cukor a vajce, dobre zamiešajte.

2. Pridajte korenie a soľ, citrónovú kôru, potom múku s práškom do pečiva a dobre vypracujte ľahko lepivé cesto.  

3.Na záver do cesta zapracujte sušené ovocie nakrájené na malé kúsky. Cesto prikryte potravinárskou fóliou a nechajte v mise asi 30 minút odpočinúť.

4. Potom ho rozdeľte na 6 rovnakých dielov, na ľahko pomúčenej doske každý rozvaľkajte do prameňa a zapleťte do špirály. Tú následne zmotajte do krúžku. Každý z nich by mal mať priemer cca 13-14 cm. 

5. Kúsky poskladajte na plech vyložený papierom na pečenie ďalej od seba. Postriekajte alebo potrite vodou a pečte pri 170 °C asi 20 minút dozlatista.

6. Na záverečnú dekoráciu v ruke rozdrvte jemne kvietky levandule, nahrubo rozdrvte kakaové bôby a odložte bokom. 

7. Na polevu najprv zmiešajte cukor s kakaom, prilejte olej a vodu a vymiešajte dohladka. 

8. Počkajte, až venčeky čiastočne vychladnú, potom ich potrite pomocou cukrárskeho štetca pripravenou, mierne zachladenou polevou. 

Ešte pred úplným zaschnutím posypte venčeky pripravenými drvenými kakaovými bôbmi a rozdrvenými kvietkami levandule. Naservírované venčeky môžete ešte ľahko posypať kúskami sušeného ovocia a jesennú dekoráciu máte ako maľovanú! A výhodou je, že vy aj vaši hostia sa môžu nielen kochať pohľadom, ale rovno sa do nej zahryznúť. 

Ďalšie jesenné recepty cukrára Josefa Maršálka

Ďalšie jesenné recepty cukrára Josefa Maršálka

Súvisiace a odporúčané produkty