Jesenná hostina podľa Josefa Maršálka

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Jesenná hostina podľa Josefa Maršálka

Recept od fenomenálneho cukrára vás nadchne ľahkou a rýchlou prípravou, ale predovšetkým výnimočnou chuťou. Jesennými venčekmi až šesť maškrtníkov naraz; presne toľko kúskov sa zmestí na jeden plech. Sú jedinečné a na jazyku sa len tak rozplývajú, navyše ich hravo zvládnete, aj keď sa s pečením zoznamovať ešte len začínate. 

Jesenné vence so sušeným ovocím

Ingrediencie zodpovedajú 6 ks venčekom s priemerom cca 13 cm

Jesenná hostina podľa Josefa Maršálka

Malé a voňavé dobroty, plné sušeného ovocia

Vláčne tvarohové cesto je plné sušeného ovocia a tiež korenia, vďaka ktorému úžasne vonia. Akoby nie, mletá škorica a vanilka v spojení s anízom dokážu hotové zázraky. A čo tak nežné levanduľové kvietky a kakaové bôby, ktoré Josef použil na záverečnú dekoráciu!

Ingrediencie

Tvarohové cesto:

  • 280 g hladká múka
  • 200 g obľúbené sušené ovocie
  • 120 g plnotučný tvaroh vo vaničke
  • 50 g maslo
  • 40 g cukor krupica
  • 10 g vanilkový cukor
  • 1 vajce veľkosti M
  • 8 g prášok do pečiva
  • 2 g soli
  • 2 g mletého anízu( badián)
  • 1 g mletej škorice
  • kôra z 1 bio cutróna

Poleva:

  • 140 g cukor múčka
  • 45 g voda
  • 20 g olivový olej
  • 10 g kakao
  • 1 g soli

Na dokončenie:

  • 40 g nahrubo nasekaných kakaových bôbov
  • 4-5 kláskov kvetov levandule

Postup

1. Do misy vložte tvaroh, cukor, vanilkový cukor a vajce, dobre zamiešajte.

2. Pridajte korenie a soľ, citrónovú kôru, potom múku s práškom do pečiva a dobre vypracujte ľahko lepivé cesto.  

3.Na záver do cesta zapracujte sušené ovocie nakrájené na malé kúsky. Cesto prikryte potravinárskou fóliou a nechajte v mise asi 30 minút odpočinúť.

4. Potom ho rozdeľte na 6 rovnakých dielov, na ľahko pomúčenej doske každý rozvaľkajte do prameňa a zapleťte do špirály. Tú následne zmotajte do krúžku. Každý z nich by mal mať priemer cca 13-14 cm. 

5. Kúsky poskladajte na plech vyložený papierom na pečenie ďalej od seba. Postriekajte alebo potrite vodou a pečte pri 170 °C asi 20 minút dozlatista.

6. Na záverečnú dekoráciu v ruke rozdrvte jemne kvietky levandule, nahrubo rozdrvte kakaové bôby a odložte bokom. 

7. Na polevu najprv zmiešajte cukor s kakaom, prilejte olej a vodu a vymiešajte dohladka. 

8. Počkajte, až venčeky čiastočne vychladnú, potom ich potrite pomocou cukrárskeho štetca pripravenou, mierne zachladenou polevou. 

Ešte pred úplným zaschnutím posypte venčeky pripravenými drvenými kakaovými bôbmi a rozdrvenými kvietkami levandule. Naservírované venčeky môžete ešte ľahko posypať kúskami sušeného ovocia a jesennú dekoráciu máte ako maľovanú! A výhodou je, že vy aj vaši hostia sa môžu nielen kochať pohľadom, ale rovno sa do nej zahryznúť. 

Súvisiace a odporúčané produkty