Bryndzové halušky podľa Elišky Hradec Chomistekové

27. novembra 2025
Bryndzové halušky podľa Elišky Hradec Chomistekové

Eliška je doma v umení, dizajne, móde a štýle. Tomu dokonale zodpovedá aj jej štýlovo vyladená kuchyňa. Ale nenechajte sa zmiasť krásou – Eliška sa vie k vareniu postaviť čelom a podľa receptu navarí prakticky čokoľvek. Pre našich čitateľov si pripravila bryndzové halušky. Tak s chuťou do toho!

Bryndzové halušky podľa Elišky Hradec Chomistekové

Ingrediencie:

  • 500 g ošúpaných zemiakov
  • 200 g hladkej múky (prípadne viac podľa konzistencie cesta)
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g slovenskej bryndze
  • 200 g údenej slaniny
  • pažítka
  • podmaslie alebo kyslé mlieko

Postup:

  • Ošúpané zemiaky rozmixujeme alebo nastrúhame najemno. Pridáme hladkú múku, vajcia a dva pretlačené strúčiky cesnaku. Premiešame a necháme chvíľu odležať.
  • Na panvici opražíme nakrájanú údenú slaninu dozlatista.
  • Do vriacej osolenej vody postupne pretlačujeme cesto cez haluškár a halušky občas premiešame, aby sa nezlepili. Varíme asi 10 minút.
  • Uvarené halušky scedíme do veľkej misy a premiešame s bryndzou. Na tanieri podávame so slaninou, pažítkou a pohárom podmaslia alebo kyslého mlieka.
  • Náš tip – ak nemáte haluškár, dobre poslúži aj ploché hrubé strúhadlo.

BUDE SA VÁM HODIŤ

Na servírovanie