Návrat ku koreňom

23. januára 2023
Návrat ku koreňom
Mrkva, zeler, petržlen, bez nich by česká kuchyňa nebola tým, čím je. Viete si predstaviť takú sviečkovicu alebo zemiakovú polievku, v ktorej by táto svätá trojica chýbala? Nekorunovaná kráľovná českej kuchyne, koreňová zelenina, je dostupná je prakticky v každom ročnom období a čarovať s ňou v kuchyni je navyše ľahké.
Návrat ku koreňom

Hranolky vo všeobecnosti nie sú najzdravšími prílohami, ale ak namiesto zemiakov nakrájate zeleninu, výsledok vás príjemne prekvapí a môžete sa občerstviť takmer bez výčitiek svedomia aj večer pred televízorom. Žiadne plávanie v oleji, len čistá chuť zeleniny. Z hotových zeleninových hranolčekov môžete pripraviť tiež originálny teplý šalát. Jeho chuť potom báječne ladí napríklad so syrmi alebo pečeným mäsom.

Do rovnakej skupiny patria aj príjemne nasládnutý paštrnák, červená repa, reďkovky alebo kvaka. Túto zeleninu môžete dlhodobo skladovať bez straty kvality. Jesť sa dá aj za syrovo, výborne dochutí smoothie, šaláty i nátierky . Môže byť dusený, grilovaný, pečený, vyprážaný alebo pridaný do cesta ... Môžete sa inšpirovať našimi 3 jednoduchými a zaujímavými receptami.

Zeleninové hranolky priamo z rúry

Ingrediencie

  • mrkva, paštrnák a zeler v ľubovolnom pomere
  • olivový olej
  • hrubozrnná soľ
  • čierne korenie

Náš tip:

Zeleninové hranolčeky ešte dochuťte čerstvými alebo sušenými bylinkami.  Výborne sa hodí tyminián, rozmarín a oregano.

Postup

  1. Najprv predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Ošúpajte zeleninu, nakrájajte na rovnako rovnakú veľkosť a osušte.
  3. Tie vyskladajte na pekáč vyložený pečiacim papierom.
  4. Osoľte , okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom.
  5. Pečte, kým nezískajú chrumkavú kôrku (v polovici pečenia ich obráťte ).
  6. Podávajte horúce, napriklad v porcelánových miskách Villeroy & Boch z kolekcie BBQ Passion. Do každej sa zmestí presne jedna porcia a na stole vyzerajú jednoducho skvele. 

MOŽNO SA VÁM TO BUDE HODIŤ

Keď už ste si dali tú prácu s domácimi hranolčekmi, bol by hriech podávať k nim tučnú majonézovú omáčku. Radšej si pripravte svieži avokádový dip, je hotový raz dva. Omáčky a dipy servírujte najlepšie v malých, na to určených mištičkách. 

Avokádový dip s indickým korením, chilli a limetkou

Ingrediencie

  • 2 väčšie avokáda
  • 3 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky roztlačeného cesnaku
  • 1 lyžička tandoori masala
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • šťava z 1 limetky
  • sušené chilli papričky
  • morská soľ a čierné korenie

Níš tip:  

Pokiaľ dip zostane, pridajte k nemu avokádovú kôstku, ktorá zachová jeho zelenú farbu, a uložte do chladničky do druhého dňa.

Postup

  1. Avokádo roztlačte vidličkou a pokvapkajte limetkou.
  2. Pridajte najemno nakrájané cibuľky, cesnak a korenie.
  3. Nakoniec premiešajte so smotanou


AKO SA VÁM PÁČI?

Pečený zeleninový šalát s granátovým jablkom

Ingrediencie

  • 750 g hotových zeleninových hranolčekou (mrkva, paštrnák a červená repa)
  • 2 lyžice nasekaných vlašských orechov
  • 1 granátové jablko
  • citrónová šťava
  • 1 lyžica olivového oleja
  • korenie a soľ
  • rukola

Postup

  1. Orechy nasucho opražte .
  2. V miske prešľahajte 2 lyžice šťavy z granátového jablka, ocot a olej.
  3. Dochuťte soľou, korením a citrónom.
  4. Do nahriatej servírovacej misy vložte kúsky pečenej zeleniny.
  5. Pokvapkajte zálievkou a opatrne premiešajte.
  6. Posypte orechy, semienky granátového jablka a rukolou.

Pikantná nátierka s červenou repou, syrom, orieškami a medom

Ingrediencie

  • 500 g červenej repy
  • olivový olej
  • 50 g čerstvého kozieho syra
  • 100 g nahrubo nastrúhané mozzarelly
  • 2 lyžice slnečnicových semienok
  • 1 lyžica sekanej hladkolistej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžička medu
  • Worcester, korenie, soľ

Postup

  1. Repu potrite olejom a v alobale pečte asi hodinu.
  2. Po vychladnutí olúpte a nahrubo postrúhajte.
  3. Pridajte oriešky krátko opražené na suchej panvici.
  4. Premiešajte, pridajte syry, nasekané bylinky a podla chuti horčicu, med, worcester, čerstvo mleté korenie a soľ.
  5. Nechajte v miske v chlade odležať a podávajte s tmavým pečivom.

Náš Tip:

Píniové oriešky môžete nahradiť lúpanou slnečnicou alebo vlašskými orechmi.

INÉ VEGETARIÁNSKE RECEPTY

INÉ VEGETARIÁNSKE RECEPTY

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY