Pečenie na mieru! Ako vybrať formu na pečenie pre vaše obľúbené recepty?

24. októbra 2023
Pečenie na mieru! Ako vybrať formu na pečenie pre vaše obľúbené recepty?
Zapekacie formy sú jednou zo základných položiek každej kuchyne. Pri ich výbere je dôležité brať do úvahy nielen druh pokrmu, ktorý budete pripravovať, ale aj materiál, z ktorého je forma vyrobená.

Poďme sa pozrieť na pár tipov, ako zvoliť správneho pomocníka na pečenie, ktorý vám pomôže dosiahnuť dokonalé výsledky a uľahčí vaše kulinárske dobrodružstvo.

 
Pečenie na mieru! Ako vybrať formu na pečenie pre vaše obľúbené recepty?

1. Zvoľte konkrétny typ!

Zapekacie misy patria medzi nevyhnutnú výbavu každej kuchyne a výber správneho typu formy môže ovplyvniť výsledok vašich kulinárskych výtvorov. Poďme sa pozrieť na 4 základné typy zapekacích foriem, ktoré vo vašej domácnosti nesmú chýbať!

Servírujte priamo na stôl

Zapekacia forma s vekom je praktickým spoločníkom, pokiaľ vami pripravovaný pokrm vyžaduje dusenie. Vďaka pevne uzatvárateľnému veku dobre uchováva vlhkosť a udržuje pokrm jemný a šťavnatý. Navyše udržuje teplo a hotový pokrm môžete servírovať priamo z nej. Formy s vekom sú ideálne na pečenie marinovaných kurčiat, rýb, vegetariánskych pokrmov, ale aj tradičného hovädzieho gulášu. Pri výbere tejto nádoby dajte pozor na to, aby bolo jej veko pevne uzatvárateľné a tesnenie kvalitné.

Rovným dielom

Hranaté zapekacie formy sú skvelou voľbou na prípravu zemiakových gratinov, obľúbenej talianskej klasiky v podobe lasagní či sladkých dezertov. Veľkým benefitom hranatej nádoby je, že nielenže rovnomerne rozkladá teplo, a za jej použitia tak vykúzlite dokonalú chrumkavú textúru, ale je aj ideálnym tvarom na delenie pokrmu na jednotlivé porcie.

Stavte na klasiku

Okrúhle zapekacie formy sú už tradičnou voľbou pri príprave tort, quichov a iných druhov – či už sladkých, alebo slaných – koláčov. Vďaka zakriveným stenám sa teplo šíri rovnomerne po celom povrchu a výsledný pokrm má tak konzistenciu a chuť rovnomerne rozloženú. Okrúhle formy sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a môžete si vybrať tú pravú podľa vašej potreby. 

Tip: Pokiaľ chcete viac experimentovať a vrhnúť sa na pečenie napríklad chleba, navštívte náš článok, kde sa o výbere tej správnej formy na pečenie dozviete ďalšie podrobnosti.

Servírujte štýlovo

Ak chcete, aby bol váš pokrm nielen chutný, ale aj lahodil vašim očiam, siahnite po špeciálnych zapekacích misách, ktoré umožnia servírovanie jedla originálne a hravo. Tieto misy sú navrhnuté s ohľadom na konkrétne typy pokrmov a zachovajú ich chuť aj konzistenciu.

Tip: Pri výbere je dôležité zohľadniť aj hĺbku formy. Na vrstvené pokrmy, ako sú lasagne alebo moussaka, je lepšia forma s hlbším objemom, zatiaľ čo na menšie porcie alebo jednotlivé plátky mäsa poslúžia lepšie nižšie formy, pretože sa z nich bude pokrm lepšie vyberať na tanier.

2. Zamerajte se na materiál!

Každý materiál má v kuchyni svoje miesto a je vhodný na prípravu iného druhu pokrmu. Keď vyberáte zapekaciu formu, jedným z kľúčových faktorov, ktoré treba zohľadniť, je správny materiál, ktorý bude pre daný recept najvhodnejší.

Keramika

Keramika je známa pre svoju schopnosť spájať funkčnosť a estetickú stránku. V kuchyniach je tak obľúbeným všestranným spoločníkom pre rad receptov na pečenie.

Výhody a nevýhody:

+ Rovnomerné pečenie: Formy rovnomerne rozvádzajú teplo a s ich použitím budete mať istotu, že váš pokrm bude dokonale upečený.

+ Atraktívny dizajn: Keramické zapekacie formy sú veľmi atraktívne aj po estetickej stránke a okrem pečenia môžu byť použité aj pri servírovaní.

+ Odolnosť: Vďaka odolnému materiálu môžete v nádobách pokrmy rovno servírovať. Navyše sú odolné voči teplotným šokom a z mrazničky je možné ich vložiť priamo do rozpálenej rúry.

+ Jednoduchá údržba: Väčšinu keramických foriem môžete umývať v umývačke riadu.

- Vyššia cena: Keramické zapekacie misy bývajú drahším variantom zapekacích foriem.

Meď, ušlechtilá oceľ a hliník

Medzi najpoužívanejšie kovové zapekacie nádoby patria najmä pekáče z medi, nerezu a hliníka. Jedným z ich najväčších benefitov je univerzálnosť a odolnosť voči vysokým teplotám, ktorá vám umožní začať prípravu pokrmu na sporáku a dokončiť ho v rúre.

Výhody a nevýhody:

+ Rovnomerný rozvod tepla: Kovové pekáče sú vynikajúce v rozvádzaní tepla, vďaka čomu bude váš pokrm rovnomerne upečený zo všetkých strán.

+ Všestrannosť: Kovové nádoby sú vhodné pre rôzne druhy pokrmov, od pečenia mäsa a zeleniny až po prípravu omáčok. Môžete tak experimentovať s rôznymi receptami a prispôsobiť varenie svojim preferenciám.

+ Trvanlivosť: Kovový materiál sa vyznačuje najmä svojou odolnosťou a dlhou životnosťou. Pokiaľ sa o nádoby riadne staráte, budú vo vašej kuchyni slúžiť mnoho rokov.

- Váha: Kovové pekáče bývajú z našich kuchynských pomocníkov tí najťažší, čo môže byť náročné pre manipuláciu s nimi, najmä pri vyberaní hotového pokrmu z rúry.

- Vyššia cena: Vzhľadom k vyššej kvalite kovového riadu bývajú produkty z týchto materiálov cenovo drahšie.

- Vedenie tepla: Kov je rýchlym vodičom tepla, čo môže viesť k náchylnosti na pripálenie. Je nutné tak celý proces varenia sledovať a dbať na dodržanie správnej doby pečenia.

Plech

Pokiaľ chcete, aby mal váš pokrm dokonale chrumkavú textúru, plechová forma je ideálnou voľbou! Navyše je súčasťou základnej kuchynskej výbavy a nájdete ju takmer v každej domácnosti. Plech je vhodným pomocníkom pri zapekaní akéhokoľvek druhu mäsa či zeleniny.

Výhody a nevýhody:

+ Rýchlosť: Plech je materiál, ktorý aktívne vodí teplo, čo je jeden z jeho najväčších benefitov. Táto vlastnosť umožňuje dosiahnutie dokonale chrumkavého jedla počas krátkej doby pečenia.

+ Jednoduchá údržba: Nádoba je odolná proti škvrnám, a či už na plechu pečiete sypaný koláč, alebo šťavnaté kura, po použití sa ľahko čistí.

+ Jednoduchá manipulácia: Plechové nádoby sú ľahké a ľahko sa s nimi manipuluje.

- Nie je vhodný na všetky spôsoby pečenia: Hoci plech aktívne vodí teplo, nie je vhodný na časovo náročnejšie pečenie - pokrm má tendenciu priľnúť a pripiecť sa.

- Nie je odolný voči kyselinám: Plechy by nemali byť používané na prípravu pokrmov, ktoré obsahujú kyseliny (ocet alebo citrónová šťava), pretože môžu reagovať s povrchom plechu.

- Náchylnosť k poškodeniu: Plechové formy môžu byť náchylné k poškodeniu, najmä ak sa s nimi nesprávne zaobchádza. Škrabance a odreniny potom môžu narušiť rovnomerné pečenie.


Odporúčame! Ultimátnymi pomocníkmi, ktorých využijete nielen pri zapekaní a pečení v rúre, ale aj pri varení na sporáku, sú obľúbené dizajnové hrnce značky Staub a panvice Woll s odnímateľnou rukoväťou.

TÁPETE VO VÝBERE RIADU ČI KUCHYNSKÝCH SPOTREBIČOV? PORADÍME VÁM

TÁPETE VO VÝBERE RIADU ČI KUCHYNSKÝCH SPOTREBIČOV? PORADÍME VÁM