![Pečenie na mieru! Ako vybrať formu na pečenie pre vaše obľúbené recepty?](https://image-processor-cdn-imageprocessorpp-prod.azureedge.net/PottenPannenPROD/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/blog/821_jak_vybrat_formu/eh_collection_provencecalanque_90_60_tablebranches_v.jpg?f=WebP&w=1920&q=85)
Poďme sa pozrieť na pár tipov, ako zvoliť správneho pomocníka na pečenie, ktorý vám pomôže dosiahnuť dokonalé výsledky a uľahčí vaše kulinárske dobrodružstvo.
![Pečenie na mieru! Ako vybrať formu na pečenie pre vaše obľúbené recepty?](https://image-processor-cdn-imageprocessorpp-prod.azureedge.net/PottenPannenPROD/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/blog/821_jak_vybrat_formu/eh_005x_amb_couvercle_ultime_ovendishlid_table_a.jpg?f=WebP&w=750&q=85)
1. Zvoľte konkrétny typ!
Zapekacie misy patria medzi nevyhnutnú výbavu každej kuchyne a výber správneho typu formy môže ovplyvniť výsledok vašich kulinárskych výtvorov. Poďme sa pozrieť na 4 základné typy zapekacích foriem, ktoré vo vašej domácnosti nesmú chýbať!
Servírujte priamo na stôl
Zapekacia forma s vekom je praktickým spoločníkom, pokiaľ vami pripravovaný pokrm vyžaduje dusenie. Vďaka pevne uzatvárateľnému veku dobre uchováva vlhkosť a udržuje pokrm jemný a šťavnatý. Navyše udržuje teplo a hotový pokrm môžete servírovať priamo z nej. Formy s vekom sú ideálne na pečenie marinovaných kurčiat, rýb, vegetariánskych pokrmov, ale aj tradičného hovädzieho gulášu. Pri výbere tejto nádoby dajte pozor na to, aby bolo jej veko pevne uzatvárateľné a tesnenie kvalitné.
![](https://image-processor-cdn-imageprocessorpp-prod.azureedge.net/PottenPannenPROD/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/blog/810_formy/viko.jpg?f=WebP&w=1000&q=85)
![](https://image-processor-cdn-imageprocessorpp-prod.azureedge.net/PottenPannenPROD/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/blog/810_formy/zapekaci-misa-b.jpg?f=WebP&w=1000&q=85)
Rovným dielom
Hranaté zapekacie formy sú skvelou voľbou na prípravu zemiakových gratinov, obľúbenej talianskej klasiky v podobe lasagní či sladkých dezertov. Veľkým benefitom hranatej nádoby je, že nielenže rovnomerne rozkladá teplo, a za jej použitia tak vykúzlite dokonalú chrumkavú textúru, ale je aj ideálnym tvarom na delenie pokrmu na jednotlivé porcie.
![](https://image-processor-cdn-imageprocessorpp-prod.azureedge.net/PottenPannenPROD/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/blog/810_formy/forma-na-kolac.jpg?f=WebP&w=1000&q=85)
![](https://image-processor-cdn-imageprocessorpp-prod.azureedge.net/PottenPannenPROD/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/blog/810_formy/lasagne.jpg?f=WebP&w=1000&q=85)
Stavte na klasiku
Okrúhle zapekacie formy sú už tradičnou voľbou pri príprave tort, quichov a iných druhov – či už sladkých, alebo slaných – koláčov. Vďaka zakriveným stenám sa teplo šíri rovnomerne po celom povrchu a výsledný pokrm má tak konzistenciu a chuť rovnomerne rozloženú. Okrúhle formy sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a môžete si vybrať tú pravú podľa vašej potreby.
Tip: Pokiaľ chcete viac experimentovať a vrhnúť sa na pečenie napríklad chleba, navštívte náš článok, kde sa o výbere tej správnej formy na pečenie dozviete ďalšie podrobnosti.
![](https://image-processor-cdn-imageprocessorpp-prod.azureedge.net/PottenPannenPROD/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/blog/810_formy/ovalna-forma.jpg?f=WebP&w=1000&q=85)
![](https://image-processor-cdn-imageprocessorpp-prod.azureedge.net/PottenPannenPROD/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/blog/810_formy/kolacova-forma.jpg?f=WebP&w=1000&q=85)
Servírujte štýlovo
Ak chcete, aby bol váš pokrm nielen chutný, ale aj lahodil vašim očiam, siahnite po špeciálnych zapekacích misách, ktoré umožnia servírovanie jedla originálne a hravo. Tieto misy sú navrhnuté s ohľadom na konkrétne typy pokrmov a zachovajú ich chuť aj konzistenciu.
![](https://image-processor-cdn-imageprocessorpp-prod.azureedge.net/PottenPannenPROD/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/blog/810_formy/formy-na-creme-brulle.jpg?f=WebP&w=1000&q=85)
![](https://image-processor-cdn-imageprocessorpp-prod.azureedge.net/PottenPannenPROD/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/blog/810_formy/zapekaci-miska-na-polevku.jpg?f=WebP&w=1000&q=85)
Tip: Pri výbere je dôležité zohľadniť aj hĺbku formy. Na vrstvené pokrmy, ako sú lasagne alebo moussaka, je lepšia forma s hlbším objemom, zatiaľ čo na menšie porcie alebo jednotlivé plátky mäsa poslúžia lepšie nižšie formy, pretože sa z nich bude pokrm lepšie vyberať na tanier.
2. Zamerajte se na materiál!
Každý materiál má v kuchyni svoje miesto a je vhodný na prípravu iného druhu pokrmu. Keď vyberáte zapekaciu formu, jedným z kľúčových faktorov, ktoré treba zohľadniť, je správny materiál, ktorý bude pre daný recept najvhodnejší.
Keramika
Keramika je známa pre svoju schopnosť spájať funkčnosť a estetickú stránku. V kuchyniach je tak obľúbeným všestranným spoločníkom pre rad receptov na pečenie.
Výhody a nevýhody:
+ Rovnomerné pečenie: Formy rovnomerne rozvádzajú teplo a s ich použitím budete mať istotu, že váš pokrm bude dokonale upečený.
+ Atraktívny dizajn: Keramické zapekacie formy sú veľmi atraktívne aj po estetickej stránke a okrem pečenia môžu byť použité aj pri servírovaní.
+ Odolnosť: Vďaka odolnému materiálu môžete v nádobách pokrmy rovno servírovať. Navyše sú odolné voči teplotným šokom a z mrazničky je možné ich vložiť priamo do rozpálenej rúry.
+ Jednoduchá údržba: Väčšinu keramických foriem môžete umývať v umývačke riadu.
- Vyššia cena: Keramické zapekacie misy bývajú drahším variantom zapekacích foriem.
Meď, ušlechtilá oceľ a hliník
Medzi najpoužívanejšie kovové zapekacie nádoby patria najmä pekáče z medi, nerezu a hliníka. Jedným z ich najväčších benefitov je univerzálnosť a odolnosť voči vysokým teplotám, ktorá vám umožní začať prípravu pokrmu na sporáku a dokončiť ho v rúre.
Výhody a nevýhody:
+ Rovnomerný rozvod tepla: Kovové pekáče sú vynikajúce v rozvádzaní tepla, vďaka čomu bude váš pokrm rovnomerne upečený zo všetkých strán.
+ Všestrannosť: Kovové nádoby sú vhodné pre rôzne druhy pokrmov, od pečenia mäsa a zeleniny až po prípravu omáčok. Môžete tak experimentovať s rôznymi receptami a prispôsobiť varenie svojim preferenciám.
+ Trvanlivosť: Kovový materiál sa vyznačuje najmä svojou odolnosťou a dlhou životnosťou. Pokiaľ sa o nádoby riadne staráte, budú vo vašej kuchyni slúžiť mnoho rokov.
- Váha: Kovové pekáče bývajú z našich kuchynských pomocníkov tí najťažší, čo môže byť náročné pre manipuláciu s nimi, najmä pri vyberaní hotového pokrmu z rúry.
- Vyššia cena: Vzhľadom k vyššej kvalite kovového riadu bývajú produkty z týchto materiálov cenovo drahšie.
- Vedenie tepla: Kov je rýchlym vodičom tepla, čo môže viesť k náchylnosti na pripálenie. Je nutné tak celý proces varenia sledovať a dbať na dodržanie správnej doby pečenia.
Plech
Pokiaľ chcete, aby mal váš pokrm dokonale chrumkavú textúru, plechová forma je ideálnou voľbou! Navyše je súčasťou základnej kuchynskej výbavy a nájdete ju takmer v každej domácnosti. Plech je vhodným pomocníkom pri zapekaní akéhokoľvek druhu mäsa či zeleniny.
Výhody a nevýhody:
+ Rýchlosť: Plech je materiál, ktorý aktívne vodí teplo, čo je jeden z jeho najväčších benefitov. Táto vlastnosť umožňuje dosiahnutie dokonale chrumkavého jedla počas krátkej doby pečenia.
+ Jednoduchá údržba: Nádoba je odolná proti škvrnám, a či už na plechu pečiete sypaný koláč, alebo šťavnaté kura, po použití sa ľahko čistí.
+ Jednoduchá manipulácia: Plechové nádoby sú ľahké a ľahko sa s nimi manipuluje.
- Nie je vhodný na všetky spôsoby pečenia: Hoci plech aktívne vodí teplo, nie je vhodný na časovo náročnejšie pečenie - pokrm má tendenciu priľnúť a pripiecť sa.
- Nie je odolný voči kyselinám: Plechy by nemali byť používané na prípravu pokrmov, ktoré obsahujú kyseliny (ocet alebo citrónová šťava), pretože môžu reagovať s povrchom plechu.
- Náchylnosť k poškodeniu: Plechové formy môžu byť náchylné k poškodeniu, najmä ak sa s nimi nesprávne zaobchádza. Škrabance a odreniny potom môžu narušiť rovnomerné pečenie.
Odporúčame! Ultimátnymi pomocníkmi, ktorých využijete nielen pri zapekaní a pečení v rúre, ale aj pri varení na sporáku, sú obľúbené dizajnové hrnce značky Staub a panvice Woll s odnímateľnou rukoväťou.