Aký riad používať na indukciu?

27. februára
Aký riad používať na indukciu?

Indukčné varné dosky patria v súčasnosti k tým najobľúbenejším. Sú populárne nielen pre svoj skvelý výkone, rýchlosť aj úsporu energie, ale tiež pre ľahkú údržbu a bezpečnosť. Aby ste na nej ale mohli variť, musíte mať ten správny indukčný riad. Ako ho vybrať? Poradíme vám, na čo sa zamerať. 
 

Indukčná varná doska pracuje na princípe elektromagnetickej indukcie. Fungujú na nej teda jedine tie hrnce a panvice, ktoré majú magnetické vodivé dno, niekedy označované ako feromagnetické dno. Keď sa na indukciu umiestni vhodný riad, vznikne silné magnetické pole a aktivuje sa indukčná cievka. Tá ohrieva len jeho dno, a tak nedochádza k zbytočnému úniku tepla. 
 

Aj z tohto dôvodu je varenie na indukcii zhruba o 40 % úspornejšie, než varenie v prípade na klasickej sklokeramickej doske. Indukcia navyše dokáže ohriať liter vody rovnako rýchlo ako rýchlovarná kanvica. Jej veľkou prednosťou nie je však jej rýchlosť, ale aj vysoká bezpečnosť. Tým, že sa indukčná doska ohrieva len od dna riadu, nepresiahne jej teplota nikdy 100 °C. Pokiaľ nie je na nej postavená panvica alebo hrniec, nepáli, a tak je ideálna obzvlášť pre domácnosť s malými deťmi.

Indukcia je ľahká na údržbu

Zvažujete kúpu indukčnej platne? V tom prípade je skvelou voľbou varná indukčná doska Smeg z čiernej sklokeramiky v retro designe, ktorá má štyri varné zóny s možnosťou boost, štyri ovládacie otočné gombíky, detskú poistku alebo režim obmedzenej spotreby elektrickej energie.   

Správnym výberom to ale nekončí. Aby životnosť indukcie bola čo najdlhšia, odporúčame sa o ňu starostlivo starať. Pretože sú však indukčné dosky na údržbu skutočne jednoduché, vystačíte si s vlhkou handričkou a malým množstvom saponátu. Nikdy na čistenie nepoužívajte drôtenky, ktoré by ju mohli poškodiť alebo dokonca zničiť. 

Retro indukčná varná doska Cortina SMEG
Retro indukčná varná doska Cortina SMEG

Aké materiály sú vhodné na indukciu?

Pri výbere vhodného riadu na indukciu platí, že jeho dno musí byť vždy feromagnetické. To bezpečne spoznáte podľa symbolu indukčnej cievky, ktorý nájdete na krabici, prípadne na dne riadu.

Pri tele riadu tak môžete vyberať z veľkého množstva materiálov, ako je liatina, titan, nerez alebo meď. Každý z nich ma ale trošku iné vlastnosti.  

Liatina

Najlepšou možnosťou je zvoliť riad z liatiny. Základný materiál na jej výrobu je železo, ktoré je prirodzene feromagnetické, teda vhodné práve na indukciu. Pretože je liatina navyše najlepší vodič tepla, dokáže omnoho lepšie akumulovať teplo a najmä intenzívne a rovnomerne teplo vyžarovať. Vďaka tomu sa panvica alebo hrniec z liatiny ohreje na indukcii oveľ a rýchlejšie než na klasickej platničke. Varenie v liatine je z tohto dôvodu tiež energeticky úsporné

Liatinové panvice sa skvelo hodia najmä na opekanie veľkých plátkov mäsa sprudka, pretože sa dajú rozpáliť aj bez tuku rovnomerne a na vysokú teplotu. Vybrať si môžete napríklad značku nemeckého výrobcu Woll, ktorý predáva široký výber riadu s rôznou veľkosťou, tvarom aj objemom.  

Naopak hrnce z liatiny sú skvelé pre pomalé pečenie pri nižšej teplote, a to nielen na indukčnej doske, ale aj v rúre. Medzi overeného výrobcu patrí značka Staub, ktorá má nielen perfektné vlastnosti, ale tiež ikonický design. 

Nehrdzavejúca oceľ

Hoci samotná nerezová oceľ prirodzene magnetická nie je, existuje nerezový riad s viacvrstvovou konštrukciou, s ktorým možno indukciu bez problémov používať. Pokiaľ má teda hrniec alebo panvica sendvičové dno vyrobené z hliníka alebo nejakého iného vodivého materiálu, bude tiež vhodné ich použiť na indukčnú dosku.  

Na rovnakom princípe funguje napríklad nerezový riad na indukciu Silence PRO od nemeckého výrobcu Rösle alebo hrnce a kastróly od značky Zwilling. Funkčné panvice a hrnce sú síce vyrobené z nerezovej ocele, vďaka sendvičovému dnu sú však vhodné na všetky druhy platničiek vrátane indukcie. 

Výrobca Zwilling pritom ponúka aj ďalší sortiment, napríklad nerezové varné kanvice na indukciu.

Meď

Medený riad je síce drahší, ponúka ale radu výhod. Meď je totiž stále zďaleka najlepší vodič tepla a v tomto ohľade ju zatiaľ žiadny iný materiál neprekonal. Varenie v medenom riade na indukčnej platni je veľmi rýchle a úsporné. Rovnomerne sa zahrieva nielen dno, ale tiež steny hrnca. Zároveň pôsobí luxusným dojmom, a tak si tento riad jeho pyšní majitelia radi zavesujú nad kuchynskú linku.

Pokiaľ chcete s takým náčiním variť na indukcii, môžete vyskúšať medené hrnce, rajnice alebo panvice francúzskej značky Mauviel. 

Medené hrnce Mauviel
Medený riad Mauviel

Aký riad na indukciu nepatrí?

Väčšina výrobcov na svojich produktoch označuje, či sú dané produkty aj vhodné na indukčné varenie. Pozor si dajte hlavne na hliníkové sady, riad z varného skla alebo keramiky, ktoré na indukcii nemusia fungovať. Neplatí to tak ale vždy. Napríklad francúzsky výrobca Emile Henry predáva keramický riad, ktorý je na indukciu vhodný. Vždy sa teda orientuje podľa symbolu cievky na riade alebo krabici. 

Radi vám s výberom pomôžeme

V Potten & Pannen – Staněk je u väčšiny výrobkov uvedené, či je s nimi indukčné varenie možné. V každom prípade sa ale môžete vždy obrátiť na vyškolený personál v našej predajni, kde vám radi poradíme s výberom a odpovieme na všetky vaše otázky.