Upečte si mazanec s marhuľami, mandľami, pistáciami a kardamómom tak, ako ho má rad vynikajúci cukrár-objaviteľ a pokušitel Josef Maršálek.
Majster cukrár Josef Maršálek, známy usmievavý porotca z televíznej súťaže Českej televízie Pečie celé Česko a lektor našej Gourmet Academy sa s vami podelí o ďalší zo svojich osvedčených receptov. Nadýchaný mazanec, netradične zamotaný do rafinovaného uzlu, určite spestrí vaše veľkonočné menu a len tak sa po ňom zapráši.
Celkový čas prípravy: až 3 hodiny, z toho:
kysnutie: 1–2 hodiny
pečenie: cca 40 minút
Obtiažnosť: ľahké
Počet kusov: 1
Ingrediencie
na cesto:
- 500 g hladká múka
- 250 ml mlieko
- 200 g sušené marhule
- 100 g maslo
- 80 g cukor krupica
- 50 g mandle a pistácie
- 20 g med
- 20 g čerstvé droždie (10 g sušené)
- 5 g soľ
- 1 ks vajce
- 1 bio pomaranč na kôru
- 1/2 lyžičky mletého kardamómu
na dokončenie:
- 1 vajce
- 20 g hrubý cukor (kryštálový cukor alebo cukor krupica)
Postup
1. Do misy na prípravu cesta pridajte všetku múku, rozdrobené droždie a zalejte vlažným mliekom. Potom pridajte med, cukor, soľ, nastrúhanú pomarančovú kôru, vajce a korenie. Všetko dobre premiešajte. Nakoniec pridajte do cesta kúsky zmäknutého masla a hneťte do hladka.
2. Cesto by sa nemalo lepiť na steny misy. Ideálnym pomocníkom je v tejto fáze prípravy kuchynský robot, ktorý celú prácu urobí za vás počas cca 10 minút, v ruke vám to bude trvať trošku dlhšie.
3. Do hotového cesta úplne nakoniec nasypte marhule a nasekané pistácie.
4. Takto pripravené cesto zakryte čistou utierkou a nechajte v teple 1–2 hodiny dobre nakysnúť.
5. Mazanec zapleťte podľa návodu nižšie a pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40 minút, dozlatista hnedej farby.
Po dopečení nechajte mazanec vychladnúť a podávajte napríklad s maslom alebo domácou zavareninou. Je ale samozrejme neskutočne dobrý aj samotný.
Ako zapliesť mazanec
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 6 rovnako veľkých dielov a vyvaľkajte na pramene.
- Pramene potom rozdeľte po 3 do 2 pruhov, ktoré položte křížom na seba.
- Oba pruhy potom jednoducho zapleťte do vrkoča.
- Výsledný vrkoč zmotajte dokopy do tvaru gule a nechajte na plechu s papierom na pečenie ešte chvíľku, cca 5-10 minút vykysnúť.
- Po dokysnutí potrite mazanec rozšľahaným vajíčkom a posypte cukrom.
ĎALŠIE VEĽKONOČNÉ RECEPTY
11. februára 2023 Josef Maršálek
Veľkonočný zajac Josefa Maršálka
24. marca 2023
Veľkonočné čokoládové zajačiky
27. marca 2023
Veľkonočné jahňacie kotletky s brokolicou
17. marca 2022