Veľkonočný zajac Josefa Maršálka

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Veľkonočný zajac Josefa Maršálka
Upečte si štýlového veľkonočného zajačika alebo barančeka podľa skutočného majstra cukrára.  

Majster cukrár Josef Maršálek, známy usmievavý porotca z televíznej súťaže Českej televíze a lektor našej Gourmet Academy sa s vami podelí o ďalší zo svojich osvedčených receptov. Veľkonočný zajac ako živý, len odhopkať z taniera. Zvládnete to tiež, stačí len dodržať osvedčené postupy. A pri zdobení sa fantázii medze nekladú.

Celkový čas prípravy: 1,5 hodiny
Pečenie: 45–50 minút
čo budete potrebovať: 3D veľkonočnú formu, objem cca 0,75 l
Veľkonočný zajac Josefa Maršálka

Ingrediencie

cesto:

  • 250 g hladká múka
  • 200 g cukor krupica
  • 100 g olivový olej
  • 150 g biely smotanový jogurt
  • 30 g strúhaný kokos
  • 4 ks vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 menší citrón-šťava aj kôra
  • 1 g soľ

poleva:

  • 200 g cukor múčka
  • 40 g citrónová šťava
  • 20 g mletý mak

na vymazanie formy:

  • 30 g olej
  • 30 g strúhaný kokos

Postup

1. Najprv si zmiešajte sypké ingrediencie – múku s kokosom, cukrom, soľou a práškom do pečiva, prisypte nastrúhanú citrónovú kôru a ľahko premiešajte. 

2. Potom pridajte ingrediencie tekuté – vajcia, jogurt, olej a šťavu. 3. Stierkou vymiešajte dohladka. Pokiaľ máte, môžete použiť robota s plochou stierkou na pomalý stupeň.

4. Formu vymažte olejom a vysypte kokosom, pripravenú hmotu nalejte  do jej spodnej časti, priklopte hornú časť a pečte v rozohriatej rúre pri 160 °C asi 45–50 minút.

5. Po uplynutí doby podľa skúsenosti so svojou rúrou vyskúšajte špajľou, či je zajac upečený. Ak je špajľa po vytiahnutí suchá vyberte z rúry, odoberte hornú časť a nechajte vychladnúť.

Nordic Ware forma na pečenie - veľkonočný zajačik, strieborná

6. Na polevu metličkou vymiešajte všetky ingrediencie dohladka a vo vodnom kúpeli zohrejte do tepla. Elektrický šľahač alebo kuchynský robot vám opäť uľahčia časť práce. 

7. Ak máte polevu hotovú, vyberte zajaca z formy, spodnú hranu ľahko zrežtekvôli väčšej stabilite hotového zajaca. 

8. Pomocou štetca potom polevou zajaca potrite, nechajte ľahko zaschnúť, nakoniec jemne pocukrujte. Ozdobte podľa svojej fantázie.

Súvisiace a odporúčané produkty