
Nenechajme sa mýliť, práve popáleniny predstavujú naozajstnú hrozbu. Oficiálne údaje totiž hovoria pomerne jasne - podľa Štátneho zdravotného ústavu sa s týmto poranením v Českej republike lieči 100-tisíc pacientov ročne, pričom ide z dvoch pätín o deti.

Pýtate sa, ako je to možné? V prvom rade je to dané tým, že popáliť sa nie je práve dvakrát zložité. Keď necháme bokom extrémne prípady, drvivá väčšina popálenín vzniká priamo „v bezpečí“ našich domovov. A vôbec najčastejším podozrivým miestom sú naše kuchyne, v ktorých pripravujeme jedlo pre celú rodinu. To, že k popáleninám dochádza hlavne pri bežných činnostiach, nijako nezľahčuje fakt, že tento typ poranení aj odborníci považujú za jeden z najzávažnejších a najkomplikovanejších. A to ako z hľadiska starostlivosti akútnej, tak tej následnej.
Dobrou správou je, že podľa špecialistov na popáleniny možno až v deviatich z desiatich prípadov poraneniu predísť. Stačí na to pomyselná štipka opatrnosti a pozornosti. Pomôcť nám môžu aj všeobecné zásady, ako popáleniu predchádzať. Ide o vcelku základné poučky, ktoré je možné zhrnúť do tohto desatora:
Nenechávajte visieť z kuchynskej linky káble od spotrebičov.
- Pokrmy varte vždy na zadných platničkách sporáka a hrnca a panvice otáčajte rukoväťou tak, aby na ne nedosiahli deti.
- Zabráňte deťom v kontakte s horúcimi dvierkami rúry.
- Nikdy nevarte s dieťaťom v náručí ani v nosidle.
- Neklaďte na stôl tanier s horúcim pokrmom.
- Horúce nápoje postavte vždy čo najďalej od kraja stola. Obrusy na stôl do domácnosti s batoľaťom nepatria.
- Zabráňte deťom v prístupe k zápalkám, zapaľovačom a horľavinám.
- Starším deťom vysvetlite, na čo sú a prečo sú nebezpečné.
- Pripravované jedlo nikdy nenechávajte bez dozoru, pokiaľ sú súbežne zapnuté akékoľvek spotrebiče.
- Horúci alebo horiaci olej na panvici nikdy nehaste vodou ani vodným hasiacim prístrojom. Použite protipožiarnu deku alebo práškový hasiaci prístroj. Improvizovane napríklad hlinu z květináča alebo plech na pečenie.
Bezpečně v kuchyni
Dodržiavaním vyššie spomínaných krokov samozrejme riziko popálenia neeliminujete úplne, ale vytvára celkom presný obrázok toho, kde najčastejšie chybujeme. Pre tých z nás, ktorí sú možno trochu viac nepozorní či nešikovní, sa ale vždy hodí mať doslova po ruke ešte nejaké vychytávky, ktorými si svoje zdravie poistíme. Možno prekvapí, že takým spoľahlivým a tradične používaným nástrojom je aj bežná kuchynská „chňapka“. Ale aj tá môže byť svojim spôsobom revolučná.
Vezmite si napríklad tú novú, ktorú sme prednedávnom spoločne s naším obchodným partnerom Aramark v rámci projektu Bezpečne v kuchyni uviedli na trh. To, že je táto „chňapka“ nejako špeciálna, v prvom momente asi nespoznáte. Opak je ale pravdou. Náš nový výrobok je dlhší ako klasický variant a je tvorený až štyrmi vrstvami – obe sú to kľúčové vlastnosti pre to, aby sa používateľ lepšie chránil pred nebezpečenstvom popálenia. Dlhšie rukavice totiž chránia aj vaše predlaktia a zápästie, čo bežné chňapky nerobia, a tak práve na týchto častiach ruky vznikajú veľmi škaredé zranenia. Vylepšenie v podobe intenzívnejšieho zvrstvenia potom hovorí samo za seba.
ZABRÁŇTE POŽIARU AJ POPÁLENIE
Veríme, že si náš výrobok nájde rýchlo cestu nielen do reštaurácií, ale aj do mnohých domácností. Práve tu k väčšine popálenín dochádza. Výťažok z predaných rukavíc potom poputuje na podporu činnosti Kliniky popáleninovej medicíny pri Fakultnej nemocnici Kráľovskej Vinohrady, ktorej poprední experti na dôležitosť prevencie upozorňujú dlhodobo a opakovane. Pokiaľ už k zraneniu dôjde, práve táto klinika je jednou z tých, kde chcete zveriť starostlivosť o svoje poranenia. A to kvôli skúsenostiam tunajších lekárov, a aj kvôli ich skvelým výsledkom. S výrobkom, ktorý vyrába chránená dielňa ERGO Zlín a testuje ho Technická univerzita v Liberci, by ste sa do starostlivosti lekárov ale dostať nemali.
Ako postupovať v prípade zranenia
A ak aj napriek tomu k zraneniu dôjde? Experti zo spomínanej kliniky pre vás zhrnuli niektoré postupy, na ktoré je potrebné pamätať v rámci prvej pomoci:
- Ihneď prerušte kontakt so zdrojom popálenia. Horiaci odev čo najrýchlejšie uhaste.
- Zo zasiahnutých častí tela zložte oblečenie, priškvarenú látku nestrhávajte. Odoberte prstienky, hodinky, retiazky a náramky, ktoré môžu po rozvoji opuchu pôsobiť ako škrtidlo.
- Chlaďte postihnuté miesto (tečúcou vodou zo sprchy, ponorením do vody alebo pomocou mokrých obkladov). Na chladenie nepoužívajte priamy kontakt s mrazenými potravinami, ľadom či snehom.
- Ochladzujte popáleného v rozsahu maximálne 5 % telesného povrchu (veľkosť zhruba 5 dlaní popáleného). V prípade ochladzovania väčšej plochy hrozí podchladenie organizmu.
- Chlaďte čo najdlhšie – uľavíte tak od bolesti a zabránite prehlbovaniu popálenín. Na popálenú plochu naopak nedávajte žiadne zásypy, masti ani krémy.
- Volajte záchrannú službu (112). Zranenie nepodceňujte a návštevu lekára zbytočne neodkladajte.
Naša kuchyňa ale našťastie nie je bojové pole. Výrobky typu špeciálnej „chňapky“ z nej robia bezpečnejšie prostredie pre nás, ktorí sa v nej často pohybujeme, aj pre našich najbližších. Pokiaľ sa rozhodnete si túto rukavicu zaobstarať, hľadajte v našich kamenných predajniach aj na e-shope symbol ľudskej dlane. Prečo práve tej? Zodpovedá totiž jednému percentu tela a ide o vôbec najúčinnejší nástroj, podľa ktorého spoľahlivo určíte ako rozsah popálenín, tak plochy, ktorú je možné v prípade poranenia aktívne chladiť.
S tým všetkým na pamäti neexistuje dôvod, prečo by sme sa v kuchyni nemali aj naďalej cítiť bezpečne!