Viac ako 60% popálenín má v Česku na svedomí horúca voda alebo para. Ako im v kuchyni predchádzať?

24. októbra 2023
Viac ako 60% popálenín má v Česku na svedomí horúca voda alebo para. Ako im v kuchyni predchádzať?
Asi každému z nás sa niekedy v kuchyni prihodil nejaký úraz. Pokiaľ ide len o nepatrné porezanie alebo podobnú nehodu, väčšinou máme tendenciu zaťať zuby a ďalej to neriešiť. Rovnaké je to aj v prípadoch, keď sa napríklad spálime o rozžeravený sporák. Stávajú sa ale aj ďaleko závažnejšie nehody, ktoré môžu viesť k doživotným zdravotným následkom – a väčšinou je na vine napríklad aj len chvíľková nepozornosť.

Nenechajme sa mýliť, práve popáleniny predstavujú naozajstnú hrozbu. Oficiálne údaje totiž hovoria pomerne jasne - podľa Štátneho zdravotného ústavu sa s týmto poranením v Českej republike lieči 100-tisíc pacientov ročne, pričom ide z dvoch pätín o deti. 
Viac ako 60% popálenín má v Česku na svedomí horúca voda alebo para. Ako im v kuchyni predchádzať?

Pýtate saako je to možné? V prvom rade je to dané tým, že popáliť sa nie je práve dvakrát zložitéKeď necháme bokom extrémne prípadydrvivá väčšina popálenín vzniká priamo „v bezpečí“ našich domovov. A vôbec najčastejším podozrivým miestom sú naše kuchyne, v ktorých pripravujeme jedlo pre celú rodinu. To, že k popáleninám dochádza hlavne pri bežných činnostiach, nijako nezľahčuje fakt, že tento typ poranení aj odborníci považujú za jeden z najzávažnejších a najkomplikovanejších. A to ako z hľadiska starostlivosti akútnej, tak tej následnej. 

Dobrou správou je, že podľa špecialistov na popáleniny možno až v deviatich z desiatich prípadov poraneniu predísť. Stačí na to pomyselná štipka opatrnosti a pozornosti. Pomôcť nám môžu aj všeobecné zásady, ako popáleniu predchádzať. Ide o vcelku základné poučky, ktoré je možné zhrnúť do tohto desatora: 

 Nenechávajte visieť z kuchynskej linky káble od spotrebičov. 

  • Pokrmy varte vždy na zadných platničkách sporáka a hrnca a panvice otáčajte rukoväťou tak, aby na ne nedosiahli deti. 
  • Zabráňte deťom v kontakte s horúcimi dvierkami rúry. 
  • Nikdy nevarte s dieťaťom v náručí ani v nosidle. 
  • Neklaďte na stôl tanier s horúcim pokrmom. 
  • Horúce nápoje postavte vždy čo najďalej od kraja stolaObrusy na stôl do domácnosti s batoľaťom nepatria. 
  • Zabráňte deťom v prístupe k zápalkám, zapaľovačom a horľavinám. 
  • Starším deťom vysvetlite, na čo sú a prečo sú nebezpečné. 
  • Pripravované jedlo nikdy nenechávajte bez dozoru, pokiaľ sú súbežne zapnuté akékoľvek spotrebiče. 
  • Horúci alebo horiaci olej na panvici nikdy nehaste vodou ani vodným hasiacim prístrojomPoužite protipožiarnu deku alebo práškový hasiaci prístrojImprovizovane napríklad hlinu z  květináča alebo plech na pečenie. 

Bezpečně v kuchyni

Dodržiavaním vyššie spomínaných krokov samozrejme riziko popálenia neeliminujete úplne, ale vytvára celkom presný obrázok toho, kde najčastejšie chybujeme. Pre tých z nás, ktorí sú možno trochu viac nepozorní či nešikovní, sa ale vždy hodí mať doslova po ruke ešte nejaké vychytávky, ktorými si svoje zdravie poistíme. Možno prekvapí, že takým spoľahlivým a tradične používaným nástrojom je aj bežná kuchynská chňapka. Ale aj  môže byť svojim spôsobom revolučná. 

Vezmite si napríklad  novúktorú sme prednedávnom spoločne s naším obchodným partnerom Aramark v rámci projektu Bezpečne v kuchyni uviedli na trh. To, že je táto chňapka nejako špeciálnav prvom momente asi nespoznáte. Opak je ale pravdou. Náš nový výrobok je dlhší ako klasický variant a je tvorený až štyrmi vrstvami – obe sú to kľúčové vlastnosti pre to, aby sa používateľ lepšie chránil pred nebezpečenstvom popáleniaDlhšie rukavice totiž chránia aj vaše predlaktia a zápästiečo bežné chňapky nerobia, a tak práve na týchto častiach ruky vznikajú veľmi škaredé zraneniaVylepšenie v podobe intenzívnejšieho zvrstvenia potom hovorí samo za seba. 

ZABRÁŇTE POŽIARU AJ POPÁLENIE

Veríme, že si náš výrobok nájde rýchlo cestu nielen do reštaurácií, ale aj do mnohých domácnostíPráve tu k väčšine popálenín dochádzaVýťažok z predaných rukavíc potom poputuje na podporu činnosti Kliniky popáleninovej medicíny pri Fakultnej nemocnici Kráľovskej Vinohradyktorej poprední experti na dôležitosť prevencie upozorňujú dlhodobo a opakovanePokiaľ už k zraneniu dôjdepráve táto klinika je jednou z týchkde chcete zveriť starostlivosť o svoje poraneniaA to kvôli skúsenostiam tunajších lekárova aj kvôli ich skvelým výsledkom. S výrobkomktorý vyrába chránená dielňa ERGO Zlín a testuje ho Technická univerzita v Liberci, by ste sa do starostlivosti lekárov ale dostať nemali

Ako postupovať v prípade zranenia

 A ak aj napriek tomu k zraneniu dôjde? Experti zo spomínanej kliniky pre vás zhrnuli niektoré postupy, na ktoré je potrebné pamätať v rámci prvej pomoci: 

  • Ihneď prerušte kontakt so zdrojom popáleniaHoriaci odev čo najrýchlejšie uhaste. 
  • Zo zasiahnutých častí tela zložte oblečeniepriškvarenú látku nestrhávajteOdoberte prstienky, hodinky, retiazky a náramky, ktoré môžu po rozvoji opuchu pôsobiť ako škrtidlo. 
  • Chlaďte postihnuté miesto (tečúcou vodou zo sprchy, ponorením do vody alebo pomocou mokrých obkladov). Na chladenie nepoužívajte priamy kontakt s mrazenými potravinami, ľadom či snehom. 
  • Ochladzujte popáleného v rozsahu maximálne 5 % telesného povrchu (veľkosť zhruba 5 dlaní popáleného). V prípade ochladzovania väčšej plochy hrozí podchladenie organizmu. 
  • Chlaďte čo najdlhšie – uľavíte tak od bolesti a zabránite prehlbovaniu popálenín. Na popálenú plochu naopak nedávajte žiadne zásypy, masti ani krémy. 
  • Volajte záchrannú službu (112). Zranenie nepodceňujte a návštevu lekára zbytočne neodkladajte. 

Naša kuchyňa ale našťastie nie je bojové pole. Výrobky typu špeciálnej chňapkynej robia bezpečnejšie prostredie pre nás, ktorí sa v nej často pohybujeme, aj pre našich najbližšíchPokiaľ sa rozhodnete si túto rukavicu zaobstaraťhľadajte v našich kamenných predajniach aj na e-shope symbol ľudskej dlanePrečo práve tejZodpovedá totiž jednému percentu tela a ide o vôbec najúčinnejší nástroj, podľa ktorého spoľahlivo určíte ako rozsah popálenín, tak plochy, ktorú je možné v prípade poranenia aktívne chladiť. 

S tým všetkým na pamäti neexistuje dôvodprečo by sme sa v kuchyni nemali aj naďalej cítiť bezpečne! 

INŠPIRUJTE SA ĎALŠÍMI ČLÁNKAMI

INŠPIRUJTE SA ĎALŠÍMI ČLÁNKAMI