Ako pripraviť zeleninu? Máme pre vás šesť osvedčených spôsobov!

26. mája 2023
Ako pripraviť zeleninu? Máme pre vás šesť osvedčených spôsobov!

S nástupom teplých letných dní často uprednostňujeme ľahší a vyváženejší spôsob stravovania. A pretože nám aktuálne čerstvá zelenina rastie všade v záhonoch, navyše práve teraz aj najlepšie chutí, je najvyšší čas pustiť sa do jej spracovania.
 

Pripravili sme si pre vás zaručené tipy na chutnú prílohu, rýchlu desiatu aj plnohodnotné jedlo k obedu! Je samozrejme potrebné myslieť na to, že nie všetky druhy zeleniny sú vhodné na každú úpravu. niektorá je ideálna na varenie, zatiaľ čo iná zase vynikne pri grilovaní alebo pečení...

Ako pripraviť zeleninu? Máme pre vás šesť osvedčených spôsobov!

Šalát je základ!

Najtypickejším zeleninovým jedlom je nesporne šalát – zmes farieb, vitamínov, bohatých živín a rôznorodých chutí, ktorý zvládne pripraviť každý ľahko a za pár minút. Zeleninové šaláty sú ľahko stráviteľné a chutné, môžete ich prispôsobiť osobným preferenciám a zároveň skvelo poslúžia buď ako plnohodnotné samostatné jedlo alebo prípadne ako príloha k hlavnému jedlu

Šalátové listy, špenát, rukola a rímsky šalát sú základom väčšiny zeleninových šalátov. Aby vám šla práca s nimi od ruky, je ideálnou pomocou odstredivka na šalát Good Grips, ktorá odstráni prebytočnú vodu z lístkov, vďaka čomu šalát lepšie absorbuje omáčky a dochucovadlá a vďaka odstránenia prebytočnej vody udrží šalátové listy krásne krehké.

Ako je ale všeobecne známe, jeme aj očami. Krásne servírovanie tak môže akýkoľvek pokrm posunúť ešte o kúsok ďalej. Aby ste s jednoduchého šalátu vytvorili umelecké dielo na tanieri, odporúčame ho servírovať v porcelánovej mise, napríklad v zaujímavom škandinávskom designe ako ponúka napríklad šalátová misa Perlemor Sand od Villeroy & Boch

Varením zeleniny nič nepokazíte

Varenie zeleniny je jedným z najpopulárnejších spôsobov prípravy. Ide o skvelú cestu, ako získať zdravú prílohu, samostatné jedlo a chutnú ingredienciu do polievok a omáčok. Tepelnou úpravou navyše zachovávate veľa živín a keď k tomu pridáte štipku soli, ľahko zvýraznite jej prirodzenú chuť.  

Aby zelenina vyzerala čo najlepšie, je dôležité ju nakrájať na rovnako veľké kúsky. Práca vám pôjde dobre od ruky, keď použijete nôž z kolekcie Professional , určený priamo na krájanie zeleniny. 

Na škrabanie a čistenie zeleniny vám tak určite príde vhod škrabka na zeleninu OXO, vďaka ktorej pripravíte tenké prúžky zeleniny a ovocia na ozdobenie vašich zeleninových šalátov, prípadne všestranná nerezová škrabka od nemeckého výrobcu Zwilling.

Pečená zelenina je perfektná nielen ako príloha

Chrumkavosť a výrazná aróma pečenej zeleniny je lákavou alternatívou ku klasickým úpravám tejto zdravej pochúťky. Jej chuť je možné navyše kombinovať s rôznymi ingredienciami a druhmi korenia, ako je kurkuma, paprika či oregano. Potom už len stačí zeleninu pokvapkať troškou oleja, vložiť do predhriatej rúry a dielo máte takmer hotové. Obzvlášť skvelo chutí napríklad pečená mrkva, zeler, karfiol alebo brokolica.

Grilovanie k letu jednoducho patrí

Grilovanie je skvelý spôsob, ako využiť príchod teplého počasia naplno. Nielenže zužitkujete sezónne plodiny, môžete pri ňom stráviť aj príjemný čas s priateľmi. Nie všetky druhy zeleniny sú však na gril vhodné. Príklad môže byť taký špenát, šalátové listy, uhorky alebo reďkovky, ktoré obvykle obsahujú veľa vody, sú jemnejšie, čo môže viesť k ich rozpadnutiu alebo zmäknutiu. Naopak výborne na grile chutí cuketa, paprika nebo baklažán.

Ako ugrilovať zeleninu rovnomerne a dozlatista? Pomôcť vám v tom môže grilovací kôš na zeleninu Weber, ktorý z nej odvedie prebytočnú vodu, vďaka čomu bude zelenina na skus krásne chrumkavá. Pokiaľ nevlastníte gril, ale chceli by ste si túto prílohu dopriať tiež odporúčame si zaobstarať  liatinový gril Staub, ktorý je navrhnutý tak, aby jedlo chutilo aj vyzeralo ako z grilu. Vhodný je pritom na všetky typy sporákov vrátane indukcie a rúry. 

Nakladaná alebo marinovaná zelenina

Pokiaľ máte nadbytok sezónnej zeleniny, môžete ju tak nakladať či konzervovať. Nakladaná zelenina (alebo pickles) je obľúbenou pochúťkou, ktorej kúzlo spočíva najmä v praktickosti. Tento spôsob spracovania konzervuje suroviny, čím predlžuje ich životnosť a dodáva im špecifickú – kyslú, prípadne slanú chuť. Uhorky, papriky, kyslá kapusta, cibuľa alebo napríklad chren namočíte v náleve zmesi octu, soli, cukru a ďalších aromatických prísad, ktoré zaručujú fermentáciu a vytvára chrumkavý nakladaný pokrm, ktorý vám v chladničke vydrží aj niekoľko týždňov. 

Ďalším spôsobom je príprava v marináde. Tá sa na rozdiel od naloženia zeleniny zameriava skôr na dochutenie a zvýraznenie chutí. Zelenina sa v tomto prípade namočí do zmesi rôznych tekutín, ako je olej, ocot, citrusové šťavy a bylinky. Vďaka tomu môže zvýrazniť chuť a zmäkčiť tak celkovú štruktúru jedla. Hoci je proces marinovania časovo náročnejší, ušetrí vám veľa úsilia pri príprave budúcich pokrmov. Nemusíte sa tak trápiť s dochucovaním omáčok alebo prípravou korenených zmesí – marinovaná zelenina vaše jedlo totiž ozvláštni za vás.

Smoothie ako zdravá vitamínová bomba

Sezónnu zeleninu môžete pridať tiež do smoothie alebo ju vytlačiť do čerstvého džúsu. Ide o skvelý spôsob, ako do svojej stravy začleniť rôzne druhy zeleniny a naplno tak využiť ich potenciál.  Recepty je možné navyše upraviť podľa vlastných preferencií a vytvoriť kombinácie, ktoré vám budú najviac po chuti. Zdravý a chutný nápoj rovnako obsahuje vysoký podiel vlákniny, ktorá napomáha udržiavať zdravú funkciu čriev. Hodí sa na raňajky, desiatu alebo ako doplnok hlavnej stravy kedykoľvek počas dňa. 

Zeleninové recepty, ktoré stoja za vyskúšanie

Zeleninové recepty, ktoré stoja za vyskúšanie