Kurča podľa Zdeňka Pohlreicha

28. apríla 2022
Kurča podľa Zdeňka Pohlreicha
Obľúbené jedlo, servírované z jedného hrnca, ktorému chorizo (jemne pikantná španielska papriková) klobása dodá nečakane delikátnu chuť.

Počet porcií: 4
Príprava: 45 minút
Kurča podľa Zdeňka Pohlreicha

Šťavnaté kura s pikantnou klobásou

Ingrediencie

  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 450 g malých (nových) zemiakov
  • 400 g zaváraných krájaných paradajok
  • 300 g kuracieho mäsa
  • 125 g malých šampiňónov
  • 100 g chorizo klobásy
  • 100 g zelenej časti póru
  • 4 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 mrkva
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 lyžica mletej údenej papriky
  • 1 lyžica sušeného tymianu
  • 1 lyžica nadrobno nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky sušenej bazalky
  • ½ lyžičky sušeného oregana
  • soľ a čerstvé mleté korenie

Postup

  • V hrnci priveďte do varu aspoň 1 l osolenej vody, vložte kuracie mäso, priklopte a vypnite, nechajte 25-30 minút vo vriacej vode dorobiť.
  • Medzitým očistite šampiňóny, nakrájajte na plátky, šalotky olúpte a rozpoľte. Vo väčšom hrnci rozpáľte olej, vsypte huby a šalotky, stlmite na stredný plameň a restujte ich asi 5 minút dozlatista. Občas premiešajte.
  • Olúpte si strúčik cesnaku. Zemiaky očistite, podľa potreby tiež olúpte a rozpoľte. Mrkvu oškrabte a nakrájajte na plátky. Pór pozdĺžne rozpoľte, dôkladne prepláchnite vodou, aby sa zbavil piesku, a nakrájajte tiež na plátky. Rovnako tak aj chorizo klobásu.
  • Šampiňóny so šalotkami posypte mletou paprikou a tymianom a vylisujte navrch cesnak. Premiešajte, restujte 1 minútu, potom pridajte chorizo klobásu, zemiaky, mrkvu a paradajky s bazalkou a oreganom, zalejte vývarom, premiešajte a nechajte pod pokrievkou bublať domäkka asi 30 minút.
  • Uvarené mäso natrhajte vidličkou na kúsky a vsypte s pórom k zelenine. Krátko povarte, dochuťte soľou, korením a posypte petržlenovou vňaťou.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY