Počet porcií: 4
Príprava: 90 minút + odležanie
Predstavujeme vám recept populárneho českého kuchára Zdeňka Pohlreicha z jeho novej kuchárky Super jednoduše, vydanej nakladateľstvom Sevruga. Patrí do obľúbenej skupiny jedál z jedného hrnca, nenáročných na prípravu, jednoduchých, vzájomne sa perfektne snúbiacích chutí, dosiahnutím varením v liatinovom hrnci.
Liatinové hrnce, kastróly a pekáče všetkých možných tvarov a veľkostí typu Cocotte od nemeckej značky Staub si môžete kúpiť u nás. Varenie si nimi je skutočne jednoduché a ide to samé. Inšpirujte sa, nebudete ľutovať!
Kuchárku kúpite na webu ZdenekPohlreich.cz. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Super jednoduše, nakladateľstvo Sevruga.
Nakladané citrónové kurča s bylinkami, cesnakom a pečenými zemiakmi
Ingrediencie
- 1 celé kurča (cca 1,2 kg)
- 1 celá palica cesnaku
- 1,2 kg zemiakov (varný typ B)
- 5 ks citrónov (najlepšie bio)
- 250 g soli
- 100 g medu (alebo trstinového cukru)
- 15 g čierne korenie (celé guličky)
- hrsť rozmarínu
- hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- olivový olej na pokvapkanie
Postup
- Najprv si pripravte nálev: do väčšieho hrnca vysypte 250 g soli a zalejte ju poriadne litrom ohriatej vody.
- Pridajte med a miešajte, pokiaľ sa soľ aj med vo vode úplne nerozpustí. Potom prilejte 2 litre studenej vody a do roztoku nastrúhajte kôru z 3 citrónov.
- Všetky citróny rozpoľte, vytlačte z nich šťavu priamo do hrnca s nálevom a do rovnakého hrnca tiež vložte všetky vytlačené citróny. Pridajte palicu cesnaku rozdelenú na polku, korenie, bylinky a premiešajte.
- Aby sa nálev dostal čo najviac do mäsa kurčaťa na stehnách mierne nadrežte a ponorte ich do nej. Dolejte 0,5 l studenej vody a nechajte odležať 8-12 hodín alebo cez noc.
- Potom mäso vyberte z nálevu, umyjte pod vodou a osušte. Nálev nevylievajte!
- Pekáč alebo veľký hrniec, v ktorom budete jedlo pripravovať, pokvapkajte olivovým olejom a kurča do neho vložte.
- Podlejte pol hrnčekom nálevu, pridajte 2 vyluhované citróny, rozmarín, obe polovice palíc cesnaku a vložte do rúry predhriatej na 170°C na 90 minút.
- Zemiaky aj so šupkou pokrájajte na štvrťky a na posledných 30 minút vložte do pekáča ku kurčatu.
Ďalšie recepty Zdenka Pohlreicha
08. júna 2022
Hráškový krém podľa Zdenka Pohlreicha
08. júna 2022
Extra rýchle kuracie guličky podľa Zdeňka Pohlreicha
21. júla 2022
Šošovicová polievka podľa Zdeňka Pohlreicha
21. júla 2022
Jahňací navarin Zdeňka Pohlreicha
28. apríla 2022
Kurča podľa Zdeňka Pohlreicha
08. júna 2022
Berlínsky rezeň s polníčkovým šalátom
22. apríla 2022