Šafranové rizoto podľa Zdeňka Pohlreicha

22. júna 2022
Šafranové rizoto podľa Zdeňka Pohlreicha

Rizoto je jednoduché na prípravu, ale aj tu je zopár vecí, na ktoré je potrebné si dať pozor. A jednou z týchto vecí je zaiste správna ryža, inak nebude mať rizoto krémovú konzistenciu. Keď šarfranové, tak len z pravého šafranu, žiadne narážky. A víno? To by malo byť prírodné, nedosladzované a bez sudovéo nádychu ... a samozrejme, bavíme sa o bielom víne. 


Príprava: cca 20 minút
Počet porcií: 4–5

Šafranové rizoto podľa Zdeňka Pohlreicha

Ingrediencie

Postup

1. V hlbšej soté panvici alebo napríklad liatinovom kastróle rozohrejeme olej, pridáme šalotku a restujeme dozlatista. Pridáme ryžu a zo všetkých strán ju orestujeme. 

2. Zalejeme vínom a necháme odpariť. Osolíme a okoreníme. Zalejeme horúcim vývarom tak, aby bola ryža ponorená, pridáme šafran a pozvoľna varíme, kým sa tekutina neodparí. Často miešame. Pridáme ďalší vývar a znovu necháme odpariť. Čím dlhšie varíme, tým menšie dávky vývaru pridávame.  

3. Keď je ryža al dente a vývar odparený, zoberieme z platničky a vmiešame maslo. Nakoniec pridáme parmezán, ešte premiešame a ihneď servírujeme.  

4. A keď zbožňujete morské plody, šafranové rizoto sa skvelo hodí ku krevetám. Ani tie nie je ťažké pripraviť, stačí ich sprudka opiecť na rozpálenom oleji a ozdobiť nimi výrazne žlté šafranové rizoto. 

Videonávod krok za krokom


SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY