Počet porcií: 4
Príprava: do 60 min (45 minút pečenia)
Predstavujeme vám obľúbený recept Zdeňka Pohlreicha z jeho kuchárky Moje domácí kuchyně, vydané nakladateľstvom Sevruga. Patrí do obľúbenej skupiny jedál z jedného hrnca, nenáročných na prípravu, jednoduchých, vzájomne sa perfektne snúbiacich sa chutí, dosiahnutých varením v liatinovom hrnci.
Liatinové hrnce a kastróly všetkých možných tvarov a veľkostí typu Cocotte od nemeckej značky Staub si môžete kúpiť u nás. Varenie s nimi je skutočne jednoduché a ide to samo. Inšpirujte sa, nebudete ľutovať!
Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Moje domácí kuchyně, nakladateľstvo Sevruga.
Ingrediencie
- 4 vykostené kuracie stehná s kožou
- 250 g paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 jarná cibuľka
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- šťava z 1/2 citróna
- 3 zväzky tymianu
- 3 zväzky rozmarínu
- 2 zväzky oregana, odtrhnuté
- 5 lyžíc olivového oleja
- 2 lyžice kreolského korenia
- 1 lyžička kajenského korenia
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie
Postup
Rúru predhrejte na 180 °C. Kuracie stehná dosť osoľte a okoreňte z oboch strán a pokvapkajte citrónovou šťavou. Do pekáča nasekajte po 2 zväzky tymianu a rozmarínu. Pridajte štipku kajenského korenia a 3 lyžice oleja, mäso v zmesi dôkladne obaľte.
Stehná položte kožou navrch a pečte asi tak 45 minút domäkka. Zatiaľ čo sa kura pečie, v rajničke rozohrejte zvyšný olej a opekajte na drobno nakrájanú cibuľku a rozdrvený cesnak tak dlho, až kým nebude zlatistý.
Pridajte paradajky, tiež nakrájané nadrobno, odtrhnutý rozmarín, tymian aj oregano. Ochuťte kreolským korením, kajenským korením a podľa chuti osoľte.
Asi tak po 5 minútach pridajte aj na kocky nakrájané obe papriky, tiež pokvapkajte citrónovou šťavou a zmes varte do zmäknutia, asi tak 5 minút. Servírujte tzv. rodinným štýlom – stehienka nechajte v pekáči, omáčku nalejte do misky.
ĎALŠIE RECEPTY ZDEŇKA POHLREICHA
08. júna 2022
Hráškový krém podľa Zdenka Pohlreicha
08. júna 2022
Extra rýchle kuracie guličky podľa Zdeňka Pohlreicha
21. júla 2022
Šošovicová polievka podľa Zdeňka Pohlreicha
21. júla 2022
Jahňací navarin Zdeňka Pohlreicha
28. apríla 2022
Kurča podľa Zdeňka Pohlreicha
08. júna 2022
Berlínsky rezeň s polníčkovým šalátom
22. júna 2022